Sākot ar 2009.gadu, tiks indeksētas visas pensijas (44)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien valdības komiteja akceptēja grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz, sākot ar 2009.gadu, indeksēt visas pensijas, arī tās, kuras pārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru un pašreiz netiek indeksētas.

Šīs pensijas tiks indeksētas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Grozījumi paredz noteikt piemaksu pie vecuma pensijas visiem vecuma pensijas saņēmējiem neatkarīgi no pensijas apmēra un apdrošināšanas stāža, kā arī paaugstināt piemaksas apmēru līdz vienam latam par katru uzkrātā darba stāža gadu līdz 1996.gadam.

Šo piemaksu saņemtu vairāk nekā 472 000 Latvijas pensionāru, kuru pensiju lielumu ietekmēja gan naudas reforma, gan augstā inflācija 90.gadu sākumā.

Vidējais piemaksas apmērs būtu apmēram 34 lati, ieskaitot līdz 2009. gadam piešķirto piemaksu. Lai īstenotu šīs ieceres, 2009.gadā papildus no valsts budžeta nepieciešami 133 miljoni latu.

Paaugstinot piemaksas apmēru, lielāku pensijas pieaugumu iegūs tieši tie pensionāri, kuri pensionējušies līdz 1996.gadam, kad nebija ieviesta individuāla sociālās apdrošināšanas iemaksu uzskaite. Taču, ieviešot 1996.gadā jauno pensiju sistēmu, pensiju apmērs ir atkarīgs ne tikai no darba stāža, bet arī no katra cilvēka veiktajām sociālajām iemaksām.

Tā kā dzīves dārdzība skar visus pensionārus, nepieciešams arī visiem kompensēt inflācijas kāpumu. Pašlaik tiek indeksētas tās pensijas, kas nepārsniedz 225 latus jeb pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru.

Šobrīd piemaksas pie vecuma pensijas ir 0,19 lati, bet no šā gada 1.jūnija piemaksas apmērs būs 0,40 lati par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995.gada 31.decembrim.

Savukārt atbilstoši februāra beigās pieņemtajiem grozījumiem likumā par valsts pensijām 1.aprīlī tiks indeksētas pensijas līdz 150 latiem, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu. Šī indeksācija skars aptuveni 90% pensionāru.

Grozījumi likumā vēl jāizskata valdībā un Saeimā.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu