Abas Korejas kopīgi svinēs Atbrīvošanas dienu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Dienvidkorejā ieradās Ziemeļkorejas delegācija, lai kopīgi svinētu 60.gadadienu kopš neatkarības atgūšanas no Japānas koloniālās varas, kaut arī vēl joprojām nav atrisināta krīze sakarā ar Phenjanas kodolplāniem.

Četru dienu svinības atspoguļo sakaru atjaunošanos starp abām Korejām pārtraukumā, kas noteikts sešu pušu sarunās. Inčonā, netālu no Seulas, no Phenjamas ieradās divas reaktīvās pasažieru lidmašīnas, kas atveda 182 delegātus Komunistiskās partijas darbinieka Kima Kinama vadībā. Inčonas starptautiskajā lidostā tika veikti stingri drošības pasākumi, taču ziemeļkorejieši ar Ziemeļkorejas līdera Kima Irsena nozīmītēm pie krūtīm smaidot izgāja cauri terminālam, kur viņus sirsnīgi sveica dienvidkorejieši. Dienvidkorejas ārlietu ministrs Bans Kimūns teica, ka Seula plāno risināt diskusijas ar amatpersonām, lai palīdzētu panākt vienošanos, kad atsāksies sešu pušu kodolsarunas. Dienvidkoreja, Ziemeļkoreja, ASV, Japāna, Krievija un Ķīna pārtrauca sarunas Pekinā 7.augustā pēc 15 dienas ilgām diskusijām. To pārstāvji atkal pulcēsies Ķīnas galvaspilsētā nedēļā, kas sākas 29.augustā. Vizītes gaitā Ziemeļkorejas amatpersonas apmeklēs Dienvidkorejas nacionālo kapsētu, kur apglabātas Dienvidkorejas kara veterānu mirstīgās atliekas. 1950.-1953.gada Korejas karš beidzās ar pamieru un atstāja Korejas pussalu sadalītu. Šo bezprecedenta kapsētas apmeklējumu Seula uzskata par jaunu pagriezienu abu Koreju attiecībās. Tomēr konservatīvo dienvidkorejiešu grupējumi plāno izjaukt vairākus pasākumus, arī nacionālās kapsētas apmeklējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu