Īrietes par abortu aizliegumu iesūdz Dublinu ECT

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs īrietes iesūdzējušas Dublinu Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par to, ka viņām liegts valsts teritorijā izdarīt abortus. Prasība iesniegta Īrijas Ģimenes plānošanas asociācijas (IFPA) izvērstās kampaņas laikā, cenšoties panākt, lai aborti Īrijā kļūtu likumīgi un droši.

Īrijā, kuras iedzīvotāju vairākums ir katoļi, aborti ir aizliegti, izņemot gadījumus, kad mātes dzīvība pretējā gadījumā būtu apdraudēta. Tajā pašā laikā sievietēm ir tiesības izdarīt abortus, izbraucot ārpus Īrijas. IFPA apgalvo, ka katru gadu grūtniecības pārtraukšanas nolūkā uz Lielbritāniju dodas 6000 sieviešu. "Kopš pirmā konstitucionālā referenduma abortu jautājumā 1983.gadā Īrija ir mainījusies. Vairāk sieviešu izmanto abortu pakalpojumus, un vairāk sieviešu jūtas saniknotas un neapmierinātas tāpēc, ka viņām jādodas uz Lielbritāniju un citām valstīm, lai saņemtu šos pakalpojumus," norādīja IFPA priekšsēdētāja Ketrīna Forde. Trīs vārdā neminētas sievietes, kas šonedēļ iesniegušas prasību ECT, apgalvo, ka abortu aizliegums pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvencijas normas. Cita starpā konvencija paredz privātās dzīves neaizskaramību ģimenes, mājas un personisko interešu jomā un tiesības uz varasiestāžu neiejaukšanos šajā sfērā. Viņas arī norāda, ka aizliegums pārkāpj konvencijas pantu, kas aizsargā indivīdu no nehumānas un pazemojošas izturēšanās. "Mūsu vērtējumā pamatojums, ar kādu šīs sievietes ierosinājušas lietu, ir ļoti spēcīgs, un mēs ceram, ka lieta tiesā virzīsies ātri," izteicās IFPA pārstāve Aivena Besika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu