Uzbekistāna pieprasa ASV pamest militāro bāzi tās teritorijā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzbekistāna piektdien pieprasījusi, lai ASV atstātu militāro bāzi, kuru neilgi pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem Taškenta piešķīra Vašingtonai kaujas un humanitāro operāciju atbalstam Afganistānā, sestdien apstiprināja Pentagona pārstāvis.

Prasību pamest Karšihanabadas bāzi, kas pazīstama arī ar nosaukumu K2, ASV vēstniecībā Taškentā nogādājis Uzbekistānas Ārlietu ministrijas kurjers, vēsta laikraksts "The Washington Post", atsaucoties uz anonīmu, Vidusāzijas politikā kompetentu ASV administrācijas amatpersonu. Sestdienas rītā, jautāts par laikraksta sniegtajām ziņām, Pentagona pārstāvis Glens Flads atbildēja: "Mēs zinām par ASV vēstniecībā saņemto diplomātisko notu saistībā ar K2 lidlauku, un mēs kopīgi ar Valsts departamentu notu izvērtējam, lai noskaidrotu, ko īsti tā nozīmē." Valsts departamenta pārstāvji pagaidām šīs ziņas nav komentējuši. Uzbekistāna dod ASV 180 dienas, lai evakuētu lidmašīnas, personālu un aprīkojumu, vēsta laikraksts. Laikraksts norāda, ka Uzbekistānas prasības izpilde ASV armijai Afganistānā var radīt apgādes problēmas. K2 bāzē tiek nogādāts liels daudzums humanitāro kravu, kas pēc tam pa sauszemes ceļu tiek pārvestas uz Afganistānas ziemeļiem. "Lidlauks ir svarīgs mūsu un ASV sabiedroto operācijām," atzina Flads. Vašingtona bāzes Uzbekistānā un kaimiņos esošajā Kirgīzijā izskata par nozīmīgām operāciju veikšanai Afganistānā, taču ASV klātbūtne Vidusāzijā radījusi spriedzi attiecībās ar Krieviju un Ķīnu, kas šomēnes pievienojās piecām Vidusāzijas valstīm - bijušajām PSRS republikām - prasībā noteikt galējo termiņu, kad ASV spēki šīs bāzes pametīs. Vašingtonas attiecības ar autoritāro Uzbekistānas režīmu arī kļuvušas saspīlētas, kopš Taškentas spēki šī gada maijā nežēlīgi apspieda sacelšanos Andižānas pilsētā valsts austrumos, izsaucot ASV un citu rietumvalstu kritiku. Tomēr vēl tikai pagājušajā mēnesī ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds, atbildot uz jautājumu par ASV bāzes likteni Uzbekistānā, atbildēja: "Mums ir bijušas labas attiecības. Arī tagad attiecības ir labas." Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā, uzturoties Kirgīzijā, kuras aizsardzības ministrs norādīja, ka ASV nebūs nepieciešamības pēc militārās klātbūtnes šajā valstī pēc tam, kad Afganistānā tiks atjaunota stabilitāte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu