Londonas policija sākusi meklēt ceturtdien notikušo sprādzienu rīkotājus

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policija sākusi meklēt četrus spridzinātājus, kuri īstenojuši uzbrukumu Londonas transporta sistēmai, acīmredzot cenšoties atkārtot 7.jūlijā notikušos terora aktus, kuros gāja bojā vismaz 56 cilvēki.

Kriminālistikas eksperti izpētījuši trīs metro vilcienus un divstāvu autobusu, kuros ceturtdienas pusdienlaikā gandrīz vienlaicīgi notika nelieli sprādzieni. Viņi pārbauda arī spridzekļu atliekas cerībā atrast pirkstu nospiedumus vai citus pierādījumus, kas liecinātu par bumbu izgatavotājiem. Piektdienas laikraksti galveno uzmanību pievērš apstāklim, ka sprādzienu rīkotājiem izdevies aizbēgt. "Četri spridzinātāji pašnāvnieki brīvībā" - vēsta tabloīda "Sun" virsraksts. Vismaz divu metro vilcienu pasažieri stāsta, ka pēc sprādzieniem iespējamie teroristi metušies bēgt, bet policija izteikusi pieņēmumu, ka eksplodējuši tikai detonatori, neiedarbinot pašus spridzekļus. Domājams, ka teroristu mērķis bija atdarināt 7.jūlija sprādzienu, kurus sarīkoja četri jauni Lielbritānijas pilsoņi - islamistu ekstrēmisti. "Viņiem bija tāds pats rīcības modelis un tāds pats mērķis," laikrakstam "The Guardian" atzina kāda anonīma pretterorisma dienesta amatpersona. Drošības eksperti norāda, ka pagaidām vēl nav skaidrs, kāpēc spridzekļi neiedarbojās. "Iespējams, ka tie nebija pareizi izgatavoti, varbūt sprāgstvielas bija vecas un kļuvušas nelietojamas, vai arī tā bija vienkārši nevērīga apiešanās," izteicās ASV Kentuki pavalsts spridzināšanas darbu uzņēmuma "Blasting and Mining Consultants" eksperts Džims Ludvičaks. Cits eksperts, Londonas Impēriskās koledžas profesors Hanss Mihelss intervijā laikrakstam "The Times" iespēju, ka visi četri spridzekļi nav iedarbojušies, nosaucis par "ārkārtīgi neticamu". "Iespējams, ka šoreiz mērķis nebija cilvēkus nogalināt, bet izraisīt haosu," teica profesors. Policija piektdien paziņoja, ka saistībā ar ceturtdienas uzbrukumiem pagaidām neviens vēl nav arestēts. Ceturtdienas vakarā pēc nopratināšanas viens iepriekš aizturēts vīrietis tika atbrīvots, vēsta Skotlendjards. Drošības eksperti norāda, ka sprādzienus varētu būt plānojis tas pats grupējums, kas sarīkoja 7.jūlija terora aktus, vai arī mazāk sagatavoti viņu atbalstītāji, iespējams, jauni neapmierināti musulmaņi. Kāds aculiecinieks, kurš atradās metro vilcienā Londonas rietumos, stāsta, ka pēc sprādziena redzējis kādu jaunu vīrieti uz vagona grīdas un no viņa mugursomas pacēlušies dūmi. "Uz grīdas gulēja vīrietis, kura rokas bija atsviestas Jēzus Kristus pozā. Viņš gulēja uz vidēja izmēra zaļi melnas mugursomas," metro pasažieris pavēstīja laikrakstam "The Daily Mail". Savukārt citi aculiecinieki laikrakstam "The Daily Telegraph" stāstīja, ka redzējuši, kā no stacijas Londonas dienvidos, kur iepriekš bija noticis sprādziens, izskrien vīrietis, kuru citi cilvēki centušies noķert.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu