Visdārgākā pilsēta pasaulē - Tokija, dārgākā Eiropā - Londona

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas galvaspilsēta Tokija joprojām ir dārgākā pilsēta pasaulē, savukārt dārgākā pilsēta Eiropā ir Londona, liecina "Mercer Human Resource Consulting" jaunākais pētījums par dzīves dārdzību dažādās pasaules pilsētās.

Arī otro vietu pasaules dārgāko pilsētu sarakstā ir ieņēmusi Japānas pilsēta Osaka, kas salīdzinājumā ar pirms gada sastādīto reitingu ir pakāpusies par divām vietām. Londona kā dārgākā pilsēta Eiropā sarakstā ieņem trešo vietu un Maskava - ceturto vietu. Savukārt Paragvajas galvaspilsēta Asunsjona starp 144 apskatītajām pilsētām jau trešo gadu pēc kārtas ieņēma pēdējo vietu. "Mercer" dzīves dārdzības indekss tiek noteikts, pamatojoties uz vairāk nekā 200 standarta preču un pakalpojumu cenām - tai skaitā dzīvokļa īres maksu, pārtikas produktu, apģērba, sadzīves priekšmetu, transporta un izklaides pasākumu cenām. Pieņemot cenu līmeni Ņujorkā par bāzi - 100 punktiem, Tokija ieguva 134,7 punktus, Osaka - 121,8 punktus, Londona - 120,3 punktus un Maskava - 119 punktus, savukārt pēdējā vietā esošā Asunsjona - tikai 40,3 punktus. Pasaules dārgāko pilsētu pirmajā desmitniekā iekļuva arī Seula, Ženēva, Cīrihe, Kopenhāgena, Honkonga un Oslo, savukārt Ņujorka bija visdārgākā ASV pilsēta un 13.dārgākā pilsēta pasaulē. No jaunajām Eiropas Savienības (ES) valstīm visaugstāko vietu dzīves dārdzības ziņā ieņem Budapešta, kas ar 93,3 punktu indeksu atrodas 24.vietā. Savukārt vismazākās dzīves izmaksas Eiropā ir Bukarestē, kas ar 71,4 punktu indeksu ierindojas 103.vietā. Pētījuma autori atzīmē, ka daudzas Austrumeiropas pilsētas pēdējā gada laikā reitingā ir strauji pakāpušās, jaunajām ES valstīm cenšoties pielāgot savu ekonomisko infrastruktūru ES standartiem. Prāga, Varšava un Bratislava ir kāpušas vairāk nekā par desmit vietām, tai skaitā Varšava no 76.vietas uz 27.vietu, Prāga - no 49. uz 28.vietu un Bratislava - no 44. uz 31.vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu