Zatlers no politiķiem gaida valstisku domāšanu un atteikšanos no politiskām spēlēm (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Valdis Zatlers no politiķiem gaida valstisku domāšanu un atteikšanos no politiskām spēlēm, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Zatlers.

Zatlers uzskata, ka patlaban politiskās partijas nedrīkst nodarboties ar politiskām spēlēm, un tām nepieciešams rast atbildi uz jautājumu, kā pārvaldīt valsti un izvest to cauri grūtībām.

"Jāizbeidz šī kaķa un peles spēle," sacīja Zatlers, komentējot koalīcijas pagājušās nedēļas paziņojumu par partijas "Jaunais laiks" aicināšanu valdībā. "Sarunas nesākās ar to, kā mēs varētu strādāt, pārvaldīt šo valsti, bet gan ar paziņojumiem presei - tas bija lemts neveiksmei."

"Ja tas ir politisks teātris, tas ir slikts teātris, kuram beigās nebūs skatītāju," uzsvēra Valsts prezidents.

Kā ziņots, šodien notiks 34 opozīcijas deputātu iesnieguma rosināta Saeimas ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā iekļauts viens punkts - par neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC).

"Šis ir izšķirīgs balsojums, kas sniegs atbildi uz visām pagājušās nedēļas runām," sacīja Zatlers, piebilstot, ka jau rīt jābūt aktīvai Ministru prezidenta rīcībai, mainot valdības sastāvu, ja Saeima lems par labu Godmaņa valdības pastāvēšanai.

Valsts prezidents norādīja, ka pirmie solījumi samazināt ministriju skaitu sākās jau pirms Ziemassvētkiem, tāpēc šie solījumi jāīsteno praksē pēc iespējas drīzāk.

"Mūsu problēma ir lēnā, neizlēmīgā rīcība," sacīja Zatlers.

Valsts prezidents arī atgādināja, ka Satversme paredz Ministru prezidentam pašam izvēlēties ministrus, tomēr šis princips praksē netiek īstenots, un premjers spiests pieņemt tos ministrus, kurus piedāvā partijas.

"Tas ir jāsalauž," uzsvēra Zatlers, paskaidrojot, ka tādejādi premjers varēs izveidot pēc iespējas labāku komandu un "mēs vairs nerunāsim par iedomātiem bezpartejiskiem Ministru prezidentiem un ministriem. Latvijai ir bijuši ministri, kas nav partijās, bet par kuru rīcību partijas uzņemas atbildību", sacīja Zatlers.

Savukārt bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka jebkādas valdības veidošana Latvijā ir grūts uzdevums, jo "partijas ir naskas uz ministru portfeļu sadalīšanu, taču ne tik naskas uz kopējas programmas izstrādāšanu un atbildības uzņemšanos par šīs programmas sekām".

Kā galveno Godmaņa problēmu Vīķe-Freiberga minēja pārāk enerģisko ministru aizstāšanu.

"Viņš juta svētu pienākumu stutēt savus ministrus, taču parasti demokrātiskās valstīs ir citādāk - katram ministram jāspēj vilkt savs vezums un jāstutē valdība," sacīja eksprezidente, uzsverot, ja premjeram jātērē enerģija, labojot ministru neizdarības, vājos ministrus vajadzētu nomainīt ar citiem.

Kā ziņots, 34 opozīcijas deputāti iesniedza prasību sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par neuzticības izteikšanu Godmanim. JL iesniegto Godmaņa demisijas pieprasījumu un prasību sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi parakstījuši arī PS, SCP un SC pārstāvošie deputāti.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu