Saeima konceptuāli piekrīt atcelt partiju priekšvēlēšanu izdevumu griestus (33)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja politisko organizāciju finansēšanas likuma grozījumus, kas paredz atteikties no priekšvēlēšanu izdevumu griestiem.

Sagatavotie grozījumi paredz atcelt likumā noteikto, ka partiju priekšvēlēšanu izdevumi nedrīkst pārsniegt 20 santīmus, rēķinot par vienu vēlētāju.

Grozījumu autori - TP Saeimas frakcijas deputāti - piedāvā dot brīvību priekšvēlēšanu aģitētājiem, taču uz tiem attiektos tādi paši ierobežojumi kā uz pārējiem partiju ziedotājiem.

TP rosina noteikt, ka trešajām pusēm, kas aģitē par kādu no partijām, būtu jāsniedz pilns pārskats par ziedotājiem un būtu aizliegts pieņemt naudu no anonīmiem finanšu avotiem.

Pagaidām netiekot apspriests, vai palielināt likumā noteikto limitu ziedotājiem, kas fiziskām personām ir 10 000 latu gadā, jo par šo jautājumu vēl ir vajadzīga diskusija.

Zaļo un zemnieku savienības frakcija atkal gatavojas iesniegt likuma "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām" grozījumus, ar kuriem bija iecerēts noteikt priekšvēlēšanu reklāmas un aģitācijas aizliegumus. Šis likumprojekts trešajā lasījumā tika noraidīts 8. Saeimā.

Debatēs deputāte Ilma Čepāne (JL) citēja Abrama Linkolna vārdus, ka dažreiz izdodas apmuļķot visu tautu, taču tikai uz neilgu laiku. "Uz ilgāku laiku var apmuļķot daļu tautas, bet nevar visu laiku apmuļķot visu tautu," sacīja Čepāne.

Politiķe Sandra Kalniete (JL) norādīja, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā partija kļūst par ķīlnieci vienai ziedotāju grupai vai dažādām personām. "Mēs visi zinām banālo teicienu, ka maltīte nekad nav par brīvu, maltīte pēc tam ir jāatstrādā, protams, arī pēc vēlēšanām tas, kas ir ziedots politiskajām partijām, ir jāatstrādā," teica Kalniete.

Ja mēs noņemsim ierobežojumus likumā, tad tas sagraus visu līmeņu deputātu demokrātiskās izvēles pamatus, norādīja deputāts Valērijs Buhvalovs (PCTVL). "Sāksies priekšvēlēšanu finansiālais drudzis ar mērķi skalot smadzenes cilvēkiem. Šajā maratonā uzvarēs nevis tie, kas ir gudrāki, godīgāki un taisnīgāki, bet gan tie, kas ir bagātāki," piebilda Buhvalovs.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu