Igaunijas prezidents savā pirmajā vizītē atbrauc uz Latviju (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Rīgas pilī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sagaidīja Igaunijas jauno prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu. Igaunijas augstā amatpersona Rīgas pils Ģerboņa zālē parakstījās Goda viesu grāmatā. Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir gandarīta par jaunā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa lēmumu savā pirmajā ārvalstu vizītē doties uz Latviju.

Šodien kaimiņvalstu vadītāji Rīgas pilī pārrunājuši abu valstu divpusējo sadarbību, visu trīs Baltijas valstu sadarbību, kā arī kopīgu Baltijas valstu interešu aizstāvību Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Ilvess žurnālistiem norādīja, ka iepriekš īstenotā prakse Igaunijas prezidentiem pirmajās ārvalstu vizītēs doties uz Somiju nav tradīcija. Igaunijas prezidents pirmajā darba vizītē devies uz Latviju, jo tā ir tuva viņa sirdij.

Jaunais Igaunijas prezidents sacīja, ka Ziemeļvalstis ir Igaunijai tuvākas valodas ziņā, kas ir kulturāla saikne, bet starp Baltijas valstīm pastāv svarīga politiska saikne, jo tās vieno kopīgas intereses ES un NATO.

Kā ziņots, 9.oktobrī Ilvess deva Igaunijas valsts prezidenta zvērestu, uz pieciem gadiem stājoties augstajā amatā.

Jaunais Igaunijas prezidents dzimis 1953.gada 26.decembrī Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Viņam ir ASV Kolumbijas universitātē iegūts bakalaura grāds psiholoģijā un Pensilvānijas universitātē iegūts maģistra grāds arī psiholoģijā.

Kopš 2004.gada Ilvess ir Eiropas Parlamenta deputāts un Ārlietu komitejas pirmais viceprezidents.

Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Ilvess ieņēma dažādus amatus universitātēs ASV, bet astoņdesmito gadu otrajā pusē strādāja "Radio brīvā Eiropa" birojā Minhenē Vācijā.

Pēc Igaunijas neatkarības atgūšanas Ilvess pildīja Igaunijas vēstnieka pienākumus ASV, Kanādā un Meksikā. No 1996. līdz 1998. gadam un no 1992. līdz 2002. gadam Ilvess bija Igaunijas ārlietu ministrs.

Igaunijas prezidents ir precējies, viņa sieva ir Evelina Ilvesa, viņam ir trīs bērni - dēls un meita no pirmās laulības un meita no otrās laulības.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu