Zurofs prezidentei aizrāda par izteikumiem (36)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jeruzalemes Simona Vīzentāla centra direktors Efraims Zurofs pa elektronisko pastu nosūtījis vēstuli Latvijas prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, kurā aizrādījis, ka, uzstājoties pret holokaustu un genocīdu vērstā konferencē Stokholmā, viņa atļāvusies vēsturiski nekorektus salīdzinājumus, proti, pielīdzinājusi komunistisko genocīdu holokaustam.

Kā ziņo "Latvijas Avīze", Vīķes-Freibergas runu Zurofs pirms dažām nedēļām izlasījis laikrakstā "The Baltic Times" un secinājis, ka galveno uzmanību savā uzstāšanās reizē Stokholmas konferencē prezidente pievērsusi komunistu izdarītajiem noziegumiem. Prezidente vārdus "holokausts" un "ebreji" pieminējusi tikai vienu reizi un arī tikai tāpēc, lai ilustrētu šausmu darbus, ko 20.gadsimtā pastrādāja komunisti, sakot, ka to īstenotāji ir jāsoda tāpat kā vainīgie holokausta īstenošanā. Tālāk viņš citē prezidentes teikto par nogalinātajiem, represētajiem un uz Sibīriju izsūtītajiem latviešiem un miljoniem citu tautu pārstāvju, kas cietušas no represijām. Bet tūdaļ arī secina, ka šādi secinājumi ir "nesimetrisku vēstures notikumu aplama simetrija", jo prezidente acīmredzot vēlējusies pateikt, ka ir bijušas arī citas traģēdijas un upuri. Zurofs raksta - holokaustu, viņaprāt, Vīķe-Freiberga nav pieminējusi tāpēc, ka bijuši latvieši, kas paši piedalījušies holokausta īstenošanā, bet neatkarīgā Latvija vēl nevienu no tiem nav atmaskojusi un notiesājusi savās tiesās. Šis fakts, pēc Zurofa domām, apdraud latviešu un ebreju sadarbības iespējas nākotnē. "Es ceru, ka nākotnē konferencēs, kas būs veltītas holokaustam vai genocīdam, Baltijas valstis apraudās kļūdu, ka nav notiesājušas nacistiskos noziedzniekus, bet tās jau būs nelabojamas kļūdas, ko pieļāvuši neatkarīgo Baltijas valstu līderi," secina pazīstamais nacistu mednieks.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu