Latvija piesola Būtiņģes naftas termināla īpašniekiem tiesu .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja Lietuvas Būtiņģes naftas termināla īpašnieki, uzņēmums "Mažeiķu nafta" ("Mazeikiu nafta", MN) līdz 20.jūlijam neatbildēs uz Latvijas Jūras vides pārvaldes (JVP) prasību atlīdzināt martā notikušajā naftas noplūdē nodarītos zaudējumus, pārvalde vērsīsies tiesā.

Pārvalde šonedēļ nosūtīja MN atbildi uz atteikumu maksāt par videi nodarītajiem zaudējumiem un gaidīs atbildi līdz 20.jūlijam, BNS pastāstīja pārvaldes Jūras kontroles daļas vadītājs Felikss Klagišs. Ja MN neatbildēs vai turpinās noraidīt jebkādas prasības par kompensāciju, pārvalde vērsīsies tiesā. Latvija uzskata, ka pieprasītā atlīdzība - 62 216 lati - ir pamatota, bet MN pagājušajā nedēļā atteicās to maksāt, pamatojoties uz 1992.gadā noslēgto Baltijas valstu līgumu par civiltiesisko atbildību, kura viens pants paredz, ka zaudējumus aprēķina pēc tās valsts likumiem, kuras teritorijā notikusi avārija. Latvijas JVP nav ne tiesību, ne pamatojuma aprēķināt videi nodarītos zaudējumus pēc Lietuvas likumiem. Pārvalde nav mainījusi savu nostāju un turpina prasīt atlīdzību. JVP maija beigās atbildēja uz MN lūgumu paskaidrot aprēķinus par videi nodarītajiem zaudējumiem martā notikušās naftas noplūdes dēļ. MN, atbildot uz JVP pārvaldes prasību atlīdzināt 62 216 latus, lūgusi precīzāk paskaidrot aprēķinus, kā arī nosūtīt angļu valodā attiecīgus Latvijas likumdošanas aktus par videi nodarīto zaudējumu atlīdzību. Pārvalde prasa atlīdzināt 640 latu par lidmašīnas veiktiem izlidojumiem naftas plankuma apskatei un aptuveni 60 latu par naftas paraugu analīzēm. Pārējā summa ir aprēķinātais dabas resursu nodoklis par noplūdušās naftas nonākšanu Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Marta sākumā Būtiņģes naftas terminālā, pārsūknējot naftu no Krievijas kompānijas JUKOS cisternas Norvēģijas naftas tankkuģī "North Pacific", plīsa trose, kas savienoja kuģi ar termināla platformu. Kuģis sāka dreifēt, un tika pārrautas šļūtenes, pa kurām naftu pārsūknēja tankkuģī, tādēļ, pēc Lietuvas aprēķiniem, aptuveni 300 kilogramu naftas izlija jūrā. Latvijas speciālisti apgalvo, ka jūrā izlijušas trīs līdz četras tonnas naftas. Vējš un straume aiznesa naftas plankumu līdz Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem. Naftas noplūdi vides speciālisti novērojuši ar helikopteru, bet, kad piesārņojums nonācis Latvijas teritoriālajos ūdeņos, - arī ar kuģi un lidmašīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu