Ar dizentēriju saslimuši redzes invalīdu rehabilitācijas centra iemītnieki .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Infektoloģijas centrā nogādāti 11 Rīgas Redzes invalīdu sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra iemītnieki, kuri saslimuši ar ar šigelozi jeb dizentēriju. Pastāv aizdomas, ka šis saslimšanas gadījums varētu būt saistīts ar Jelgavas sardzes pulka karavīru saslimšanu ar šo slimību, jo centra pacienti lietojuši tos pašus pārtikas produktus, ko kareivji.

Jau ziņots, ka, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu Sardzes pulkā, Nacionālais vides veselības centrs (NVVC) pārbauda arī versiju par šogad reģistrēto šigelozes saslimšanas gadījumu iespējamo savstarpējo saistību, jo, apkopojot atsevišķu reģionālo vides veselības centru sniegto informāciju, konstatēts, ka pēdējās nedēļas laikā laboratoriski apstiprināti vairāki šigelozes saslimšanas gadījumi Saldū, Brocēnos un Tukumā. Sestdien NVVC laboratorija pēc analīzēm apstiprinājusi divu rehabilitācijas centra pacientu saslimšanu ar šigelozi. Tūdaļ pēc tam centra speciālisti devušies uz pansionātu, kur konstatēts, ka kopumā saslimuši 39 tā iemītnieki, informēja NVVC preses sekretāre Inga Priževaite NVVC speciālisti nekavējoties sazinājušies ar Katastrofu medicīnas centru, kura darbinieki 11 slimniekus, kuru stāvoklis bijis vissmagākais, nogādājuši Infektoloģijas centrā, bet pārējie joprojām uzturas un ārstējas rehabilitācijas iestādē. Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle pastāstīja, ka centrā nogādāti galvenokārt gados veci cilvēki, kuriem ir arī citas veselības problēmas un akūtas infekcijas pievienošanās viņu veselības stāvokli ievērojami pasliktina. Rozentāle uzsvēra, ka rehabilitācijas centrā sanitārie apstākļi bijuši ļoti labi - pacienti dzīvojuši vienvietīgās un divvietīgās istabiņās ar atsevišķiem sanitārajiem mezgliem, ēdiens viņiem pienests klāt. Sardzes pulkā sākotnēji bija aizdomas, ka inficēties varēja tieši slikto sanitāro apstākļu dēļ. NVVC speciālisti jau paņēmuši gan ēdiena, gan ūdens paraugus, kas tiek pētīti. Laboratorija strādāšos arī rīt. Jau ziņots, ka vairāk nekā 100 ar dizentēriju saslimušie Jelgavas Sardzes pulka karavīri uzturā lietoja a/s "Tukuma piens" produktus. Tieši piena produkti, visticamāk, ir kareivju saslimšanas iemesls. Gan rehabilitācijas centrā, gan Sardzes pulkā saslimšana ar šigelozi konstatēta aptuveni vienā laikā - kareivjiem pirmie slimības simptomi parādījušies aptuveni 5.janvārī, bet rehabilitācijas centra pacientiem - 6.-7.janvārī. Pēc Rozentāles teiktā, arī šoreiz centrs par saslimšanu informēts ne pārāk savlaicīgi. Rehabilitācijas centra iemītniekus no sākuma ārstējis ģimenes ārsts, kurš arī veicis analīzes diviem pacientiem. Tās izpētot, NVC laboratorijā apstiprināja saslimšanu ar šigelozi. Savukārt Redzes invalīdu sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā atteicās sniegt sīkāku informāciju par saslimšanas apstākļiem un produktiem, ko uzturā lietoja pacienti. Centra vecākā māsa norādīja, ka šādu informāciju tiesīgs sniegt tikai centra direktors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu