Londonas spridzinātāja arests Romā rosina nepatīkamu jautājumu uzdošanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc aizdomās turamā Londonas spridzinātāja Osmana Huseina piektdienas aresta sestdien Romā jūtama atvieglojuma gaisotne, taču tiek uzdoti jautājumi, kā viņš spēja, ceļojot ar vilcienu, nokļūt tik tālu, neskatoties uz visā Eiropā izsludināto terorisma trauksmi.

Kāds laikraksts norāda uz Francijas "šarmanto izgāšanos". Saistībā ar terorisma draudiem Parīze apturējusi Šengenas līguma darbību un atjaunojusi robežkontroli uz Eiropas savienības iekšējām robežām. Aizdomās turamo attēli bija redzami ikvienā Francijas laikrakstā, bet neskatoties uz to, somāliešu izcelsmes Lielbritānijas pilsonim Huseinam izdevās netraucēti šķērsot Francijas teritoriju un nonākt Itālijā. Aresta operācija Romā bija sīki izplānota, vēsta mediji. "Mēs bijām gatavi jebkurai iespējai. Mēs ielauzāmies mājā un nekavējoties viņu neitralizējām," stāsta kāds izmeklētājs. Huseins, kuru izmeklētāji raksturo kā nervozu puisi, nekavējoties esot atzinis: "Jā, tas esmu es. Viņi man iedeva mugursomu un teica, lai es to nogādāju metro stacijā," sestdien vēsta itāļu laikraksts "Corriere della Sera". Ceļā uz staciju skābe pat izēdusi mugursomu, un Huseins apdedzinājis kāju, atzinis aizdomās turamai. Saistībā ar arestēto tiek uzdots vēl viens nepatīkams jautājums. Tāpat kā citi uzbrucēji, Huseins dzimis Somālijā, un eksperti piesardzīgi min iespējamos "Somālijas sakarus". Šī Āfrikas raga valsts un bijusī Itālijas kolonija, kas ieslīgusi anarhijā un haosā, kļuvusi par "Al Qaeda" otrās paaudzes rekrutēšanas bāzi. Roma tagad bažījas, ka tās koloniālā pagātne un nelegālo imigrantu pūļi, kas šķērso Vidusjūru, nokļūstot Sicīlijā, no kuriem lielākā daļa ir somālieši, var sekmēt islama fundamentālisma ievazāšanu arī Itālijas teritorijā. "Terors klauvē pie mūsu durvīm," izteicās iekšlietu ministrs Džuzepe Pizanu. Pēc terora aktiem Londonā Itālija jūtas daudz apdraudētāka nekā citas Eiropas valstis. Arābu interneta mājas lapā pastāvīgi atrodami Itālijai adresēti draudi, pieprasot izvest no Irākas tur dislocētos 3000 itāliešu karavīrus. Līdz šim premjerministrs Silvio Berluskoni ir kategoriski noraidījis teroristu prasības. Nākošā gada pavasarī Itālijā paredzētas parlamenta vēlēšanas, un Berluskoni konkurents, bijušais Eiropas Komisijas prezidents Romāno Prodi ir solījis uzvaras gadījumā Izvest Itālijas karaspēku no Irākas. Situācija ir līdzīga tai, kāda valdīja Spānijā pagājušajā gadā pēc teroristu uzbrukumiem Madrides piepilsētas vilcienos, kas prasīja 191 cilvēka dzīvību un noveda pie konservatīvo sakāves vēlēšanās un viņu premjerministra Hosē Marijas Asnara valdības krišanas. Asnara sekotājs un sociālistu pārstāvis Hosē Luiss Rodrigess Sapatero nekavējoties pēc stāšanās amatā izveda Spānijas kontingentu Irākā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu