Galvenais pretendents uz Kirgīzijas prezidenta amatu sola godīgas vēlēšanas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kirgīzijas iedzīvotāji svētdien devās pie vēlēšanu urnām, lai ievēlētu jaunu prezidentu. Pašreizējais prezidenta pienākumu izpildītājs Kurmanbeks Bakijevs, kuram prognozē uzvaru vēlēšanās, solījis Rietumiem, ka vēlēšanas būs godīgas un veicinās stabilitāti.

Rietumi vairākkārt norādījuši, ka brīvas un godīgas vēlēšanas piešķirs leģitimitāti šīs Vidusāzijas valsts jaunajai vadībai, kas nāca pie varas pēc marta "tautas revolūcijas", un kļūs par demokrātijas paraugu reģiona autoritārajām kaimiņvalstīm. "Šīs vēlēšanas ir unikālas, jo pirmo reizi kopš neatkarības iegūšanas tās rada īstas izvēles iespējas šī vārda vistiešākajā nozīmē," nododot savu balsi vēlēšanās, teica Bakijevs. "Neviens netika piespiests un nevienam netika norādīts kā balsot," viņš teica žurnālistiem. "Es vēlos vēlreiz uzsvērt, ka vēlēšanas būs godīgas un caurskatāmas un stingri atbildīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) noteiktajiem standartiem." EDSO vēlēšanu novērotāji paziņos savu spriedumu pirmdien. Patlaban vēlēšanās tiek izraudzīts bijušā prezidenta Askara Akajeva pēctecis. Askars Akajevs valdīja šajā nabadzīgajā, kalnainajā Vidusāzijas valstī gandrīz 15 gadus, bet aizbēga uz Krieviju pēc vardarbīgajiem protestiem pret negodīgajām parlamenta vēlēšanām. 55 gadus vecais Bakijevs, kurš Akajava laikā ieņēma premjerministra amatu, vēlāk pievienojās opozīcijai un tagad ir galvenais pretendents no sešiem kandidātiem uz prezidenta amatu. Gan ASV, gan Krievijai ir militārās bāzes Kirgīzijā un tās abas uzsver nepieciešamību nodrošināt stabilitāti šajā valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu