NATO gatavo papildu miera uzturētājus parlamenta vēlēšanām Afganistānā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paredzams, ka NATO nosūtīs papildu karaspēka kontingentu no Spānijas, Rumānijas un Nīderlandes, lai nostiprinātu savu miera uzturēšanas misiju Afganistānā, gatavojoties septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, pirmdien paziņoja alianses diplomāti.

Nīderlandes valdība piektdien apstiprināja, ka tā izvietos 750 vīru jūras kājnieku bataljonu Afganistānas ziemeļos. Diplomāti teica, ka arī Spānija un Rumānija piedāvājušas katra pa bataljonam. "Mēs esam pārliecināti, ka saņemsim šo papildinājumu," teica kāds sūtnis, norādot, ka Spānijai un Nīderlandei vēl jāsaņem parlamenta apstiprinājums savam piedāvājumam. NATO vadītajos Starptautiskajos drošības palīdzības spēkos (ISAF) ir aptuveni 8300 karavīru, kas izvietoti galvaspilsētā Kabulā, valsts ziemeļos un rietumos. Viņi papildina 18 tūkstošu vīru ASV vadītos spēkus, kas cīnās pret "Al Qaeda" atliekām un talibu nemierniekiem dienvidos un austrumos. NATO nosūtīja divus papildu bataljonus pirms pagājušā gada oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kas noritēja lielākoties bez starpgadījumiem. Taču alianses partneri norāda, ka 18.septembra parlamenta vēlēšanas ir lielāks izaicinājums drošībai, jo tajās balotēsies aptuveni 3000 kandidātu visā valstī. NATO pārņēma ISAF operācijas 2003.gadā,un tā bija alianses pirmā operācija ārpus eiroatlantiskā reģiona. NATO aizsardzības ministri savā ceturtdien paredzētajā apspriedē izskatīs plānus šogad paplašināt operācijas Afganistānas dienvidos un austrumos un iespēju NATO pārņemt visas ASV vadītās operācijas šajā valstī. ISAF vienībās darbojas arī Latvijas karavīri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu