Krievu polittehnologs: Lemberga apcietināšanu atbalstījusi Maskava (53)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas polittehnologa S.Belkovska pētījumi, kā arī publikācijas Latvijas preses izdevumos ļauj izvirzīt versiju, ka pret A.Lembergu vērstās Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbībās bijusi ieinteresēta Maskava.

Polittehnologa, Nacionālās stratēģijas institūta direktora Staņislava Belkovska pētījumi, kā arī publikācijas Latvijas preses izdevumos ļauj izvirzīt versiju, ka pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu vērstās Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbībās bijusi ieinteresēta Maskava. Neilgi pēc A. Lemberga aresta, uzstājoties izdevniecības Argumenti i Fakti preses centrā Maskavā, S. Belkovskis paziņoja: "Noteiktu Kremlim pietuvināto figūru biznesa intereses nospēlēja savu lomu Lemberga liktenī un daļēji arī noteica paša lielākā politiskā skandāla scenāriju visā postpadomju Latvijas vēsturē."

Preses relīze par polittehnologa uzstāšanos atspoguļota Krievijas interneta portālos.

Analizējot notikumus Latvijā, politologs ar vārdiem "Lemberga liktenis" bija domājis pret A. Lembergu vērsto Latvijas tiesībsargājošo institūciju, dažu Latvijas politiķu un uzņēmēju spiedienu, kurš vainagojās ar vērienīgu operāciju uz Ventspils–Rīgas šosejas un Ventspils mēra arestu. Savukārt ar vārdiem "lielākais politiskais skandāls" politologs domājis politisko krīzi Latvijā, kura aizsākās pēc prezidentes Vairas Vīķes– Freibergas paziņojuma saistībā ar grozījumiem valsts drošības iestāžu likumā un tā dēvēto oligarhu ietekmi uz Latvijas politiku.

Pašreizējā Latvijas politiskajā dzīvē S. Belkovkis izceļ konkrētus iemeslus: "Uzbrukumos Lembergam, kuri tagad jau pārauguši uzbrukumos Latvijas valdībai un parlamenta vairākumam, vienlaikus atspoguļojas vairāku galveno politisko spēlmaņu intereses, ieskaitot valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kura jūnijā pametīs savu posteni. Vīķes-Freibergas un Lemberga viedokļi par nākamo valsts prezidenta kandidatūru būtiski atšķiras. Lielā partija Jaunais laiks, kura pēc 2006. gada vēlēšanām nonākusi opozīcijā un zaudējusi ietekmi, Lemberggeitu uzskata kā vienīgo reālo iespēju gāzt pašreizējo valdību un atgriezties pie varas. Tomēr par galveno A. Lemberga aresta iemeslu būtu jāuzskata sistemātiskais konflikts ap Latvijas naftas tranzīta infrastruktūru, kuras centrālais posms ir kompānija Ventspils nafta. Par A. Lemberga aresta tiešo iniciatoru kļuva viņa bijušais tranzīta biznesa partneris Oļegs Stepanovs ar atsevišķiem ietekmīgiem Krievijas cilvēkiem un kompānijām, kuras vēlas pārņemt kontroli pār Latvijas naftas tranzītu. Viņš pirmām kārtām saistīts ar kompāniju Severstaļtrans, aiz kuras stāv Igora Sečina un Genādija Timčenko, galveno Krievijas prezidenta Vladimira Putina biznesa partneru, intereses."

To, ka pret A. Lembergu naidīgi noskaņotajiem biznesmeņiem ir labi sakari ar Kremļa cilvēkiem, kuluāros runāja jau labu laiku. S. Belkovskis to pirmo reizi paziņoja publiski. Šī atklāsme, iespējams, izskaidro gadījumu ar A. Lemberga lietas procesa virzītāju prokuroru Andi Mežsargu, kurš, izrādot cieņu O. Stepanovam un viņa partnerim Olafam Berķim, devās ar viņiem tiktais restorānā Rīdzene, nevis izsauca biznesmeņus uz nopratināšanu prokuratūrā.

Politologs atklāj arī Krievijas vēstnieka Latvijā Viktora Kaļužnija misiju Latvijas naftas tranzīta infrastruktūras nodošanas mēģinājumos Krievijas uzņēmējiem. "Vēstnieks Kaļužnijs pēdējā laikā atļāvās vairākus tiešus Lembergam vērstus uzbrukumus, liekot saprast, ka cauruļvads nepildās ar Krievijas naftu Ventspils mēra nepiekāpības dēļ. Oļegs Stepanovs un Šveices advokāts Rūdolfs Meroni Latvijas Ģenerālprokuratūrai, kuras vadība atrodas partijas Jaunais laiks ietekmes zonā, nodeva materiālus, kuri veicināja pamatojuma radīšanu Lemberga arestam. Zīmīgi, ka uzreiz pēc aresta oficiālā Krievija, kuras pozīciju pamatā nosaka noteiktu personu biznesa intereses, mīkstināja savu retoriku par nacistiskiem pasākumiem, kuri notika Rīgā 16. martā, tā dēvētajā "SS leģionāru dienā".

To, ka pēdējā laika karstajos Latvijas notikumos redzama Maskavas roka, laikrakstā Dienas Bizness neslēpj arī A. Lemberga pretinieki. "R. Meroni atzina, ka šobrīd notiekošais aizbiedējot potenciālos Ventspils nafta pircējus, lai arī šobrīd par Ventspils nafta iegādi esot liela interese Krievijā. Izrādās, pēdējo 30 dienu laikā no šīs valsts potenciālajiem investoriem regulāri esot saņemti "signāli" par vēlmi iesaistīties Ventspils tranzītbiznesā," raksta Dienas Bizness.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu