KNAB varēs kontrolēt vēlētāju apvienību finansēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumā, kas ļaus KNAB kontrolēt arī vēlētāju apvienību finansēšanu.

Likumā tiks noteikts, ka KNAB, kontrolējot vēlētāju apvienību finansēšanas noteikumu izpildi, saņems un publicēs vēlētāju apvienību pārskatus par ieņēmumiem un izdevumiem, kas saistīti ar vēlēšanu kampaņu, kontrolēs vēlētāju apvienību finansēšanas noteikumu izpildi un nepieciešamības gadījumā sauks vainīgās personas pie administratīvās atbildības un piemēros sodus.

Tāpat KNAB varēs veikt izziņu un operatīvo darbību, lai atklātu Krimināllikumā paredzētos noziedzīgos nodarījumus, ja tie saistīti ar vēlētāju apvienību finansēšanas noteikumu pārkāpumu un ja saskaņā ar likumu tie nav valsts drošības iestāžu kompetencē. Birojs pārbaudīs sūdzības un iesniegumus, kā arī veiks Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru kabineta un ģenerālprokurora ierosinātās pārbaudes.

KNAB būs jāapkopo un jāanalizē sagatavotā informācija par likumā noteikto ierobežojumu neievērošanu, jāizglīto sabiedrība par vēlētāju apvienību finansēšanas jomu, kā arī jāinformē sabiedrība par atklātajiem vēlētāju apvienības finansēšanas noteikumu pārkāpumiem un veiktajiem pasākumiem to novēršanai.

Vēlētāju apvienībām atšķirībā no partijām un to apvienībām nav juridiskas personas statusa un tās netiek reģistrētas politisko organizāciju reģistrā. Vēlētāju apvienībām ir tiesības piedalīties vēlēšanās pašvaldībās, kurās ir mazāk nekā 5000 vēlētāju.

Izskatot likumprojektu otrajā lasījumā, Saeima noraidīja deputātu Aleksandra Golubova (SC) un Artūra Rubika (SC) priekšlikumu likumā noteikt, ka KNAB "ir neatkarīga valsts pārvaldes iestāde", un likumā joprojām būs ierakstīts, ka KNAB "ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu