Vērtēs iespēju aizliegt dažas auto signalizācijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Vides komiteja šodien vēl nepieņēma lēmumu saistībā ar priekšlikumu aizliegt pilsētā izmantot uz vibrāciju reaģējošas automašīnu signalizācijas. Nolemts šo priekšlikumu nosūtīt izskatīšanai Rīgas domes Drošības komitejai.

Rīgas domes Juridiskās pārvaldes atzinumā norādīts, ka saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu pašvaldībai nav tiesību izdot atsevišķus saistošos noteikumus, kas paredzētu aizliegumu lietot tādu automašīnu pretaizdzīšanas signalizācijas, kuras reaģē uz vibrāciju. Pārvalde norāda, ka signalizācijas radīto troksni iespējams kvalificēt kā sabiedriskās kārtības traucēšanu un vērtēt kā Ministru kabineta noteikumu pārkāpumu par pieļaujamo trokšņu līmeni. Juridiskā pārvalde uzskata, ka tādējādi iespējams sodīt tos autovadītājus, kuru automašīnu signalizācija ieslēdzas pat garām braucoša tramvaja vai kravas automašīnas dēļ. Savukārt Vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš norāda, ka attiecīgie Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka pieļaujamo trokšņu līmeni, neattiecas uz transportlīdzekļu radīto troksni. Arī Rīgas Pašvaldības policija norāda, ka nav iespējams sodīt automašīnu īpašniekus. Policija uzskata, ka soda noteikšana par tādu signalizāciju lietošanu, kas reaģē uz vibrāciju, ir apspriežama, taču norāda uz neskaidrību, kā tiks kontrolēti šādi noteikumi un kurai institūcijai būs pietiekama kompetence noteikt konkrētās signalizācijas tehniskos parametrus. Policija norāda, ka, aizliedzot sitiena vai trieciena sensoru izmantošanu, sašutuši būs gan šādas signalizācijas lietotāji, gan tirgotāji. Taču esot iespēja lietot cita veida signalizāciju - salonu sargājošus mikroviļņu sensorus, stikla saplīšanas sensorus un līmeņa izmaiņas un paātrinājuma sensorus. Tie reaģē gan uz iekļūšanu auto salonā, gan uz stikla izsišanu, gan automašīnas pacelšanu ar domkratu vai durvju atvēršanu. Vides komiteja atzina, ka nepieciešams lūgt informāciju no Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD), vai tiek ievēroti Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka, ka tehniskās apskates laikā ir jāpārbauda arī signalizācijas atbilstība noteiktām normām, tostarp Eiropas Savienības direktīvām. Ja šie noteikumi neierobežo signalizāciju lietošanu, kas reaģē uz vibrāciju, šādu normu varētu noteikumos iekļaut, tos grozot. Pēc CSDD atzinuma saņemšanas Rīgas dome apsvērs iespēju vērsties valdībā ar ierosinājumu grozīt normatīvos aktus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu