"Jaunais laiks" iestāsies par "Latvenergo" saglabāšanu valsts īpašumā .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Partija "Jaunais laiks" (JL) respektēs sabiedrības viedokli, ka energoapgādes monopoluzņēmums "Latvenergo" jāsaglabā valsts īpašumā un JL veidotā valdība šo uzņēmumu neprivatizēs. Tā sacīja JL pārstāvis Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes galvenais ekonomists Valdis Dombrovskis, kas izvirzīts finansu ministra amatam jaunajā valdībā.

Viņš arī atzīmēja, ka partijas enerģētikas programmā paredzēts "Latvenergo" saglabāt kā vienotu uzņēmumu, pretēji pašreizējās valdības iecerei restrukturizēt "Latvenergo", izveidojot patstāvīgu a/s "Augstspriegumu tīkls". Jau vēstīts, ka 30.septembrī Saeimas 20 opozīcijas deputāti vērsās Satversmes tiesā ar lūgumu izvērtēt, vai valdības lēmums restrukturizēt "Latvenergo", izveidojot patstāvīgu a/s "Augstspriegumu tīkls", atbilst enerģētikas likumam, kas noteic, ka "Latvenergo" ir vienots energoapgādes uzņēmums. Pieteikumu tiesā iesnieguši opozīcijas deputāti no Latvijas Pirmās partijas (LPP), kas ar "Jauno laiku" vienojusies par jaunās valdības veidošanu, kā arī Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas un Sociāldemokrātu savienības. LPP deputāte Jevgēņija Stalidzāne pauda viedokli, ka pēc minētās kompānijas izveidošanas vairs nevarēs runāt par "Latvenergo" kā vienotu uzņēmumu un tā turpmākā reorganizācija faktiski esot slēpta gatavošanās privatizācijai. Savukārt "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons pauda, ka Saeimas opozīcijas deputātu vēršanos Satversmes tiesā uzskata par nepamatotu. "Es gribētu teikt, ka šādu lēmumu pieņēma valdība, un man liekas, ka valdībā ir pietiekami kompetenti juristi, kas to var izvērtēt, turklāt arī mūsu rīcība ir balstīta uz juridiskiem atzinumiem." "Augstspriegumu tīkls" ir "Latvenergo" piederoša akciju sabiedrība, kas dibināta atbilstoši valdības 2001.gada 30.oktobra lēmumam par "Latvenergo" pārvades sistēmas operatora juridisko statusu. Akciju sabiedrība ir juridiski neatkarīgs pārvades sistēmas operators. Kopumā "Latvenergo" reorganizācijas laikā tiks izveidotas "Latvenergo" piederošas meitas struktūras elektroenerģijas pārvades, sadales un ražošanas jomās. Tāpat jau ziņots, ka 2000.gada augustā Saeima pieņēma vēlētāju parakstītos grozījumus enerģētikas likumā, kas paredz "Latvenergo" saglabāt valsts īpašumā, un līdz ar to toreiz netika rīkots referendums par minēto jautājumu. Opozīcijas sagatavotos grozījumus enerģētikas likumā toreiz bija atbalstījuši 307 330 pilsoņi jeb 22,9% no 7.Saeimas vēlēšanās balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu