Bijušais Stradiņu vadītājs kaitina tiesnesi (50)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Māris Pļaviņš ar veselības ministru turpina tiesāties par aizskarto godu. Šovs ar skraidīšanu pa tiesas sēžu zāli, meklējot piemērotu kontaktu projektoram, televīzijas ziņu sižetu skatīšanos, tiesneša nokaitināšanu un garu runāšanu, atsaucoties pat uz Mateja evaņģēliju, — tā varētu raksturot pret veselības ministru Gundaru Bērziņu sāktā kriminālprocesa skatīšanu tiesā.

Pļaviņa kaismīgās runas laikā Bērziņš miegains

Vakar Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa skatīja kriminālprocesu, ko bijušais Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Māris Pļaviņš uzsāka pret veselības ministru Gundaru Bērziņu par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī neslavas celšanu plašā sabiedrības lokā. Pļaviņš tiesu lūdza Bērziņam piemērot likumā noteikto atbildību — proti, noteikt sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 30 minimālajām mēnešalgām. Tieši kuru likumā paredzēto sodu Pļaviņš vēlētos redzēt piemērojam ministram, viņš nekonkretizēja. Jāteic gan, ka līdzīgi kā skandāls tā dažādajās attīstības stadijās, kad Pļaviņš neskopojās ar intervijām dažādos medijos, tāpat kā arī Bērziņš parasti atbildi parādā nepalika, arī tiesas sēde vairāk līdzinājās šovam, kur viens kaismīgi runā (Pļaviņš), otrs miegaini klausās (Bērziņš), bet trešais — tas, kurš tiesnesis, paliek tikai aizvien dusmīgāks.

Tiesnesis paliek nīgrs un sludina pārtraukumus

Sākoties lietas izskatīšanai, Pļaviņš lūdza tiesas sēdi atlikt, lai uz to varētu ataicināt divus lieciniekus — Stradiņa slimnīcas valdes pārstāvi un Gaiļezera slimnīcas Ekonomikas nodaļas vadītāju, kas, viņaprāt, varētu apliecināt, cik ekonomiski nepamatoti bijuši Bērziņa apgalvojumi un tendenciozi vēlākie lēmumi. Veselības ministra pārstāvis abu liecinieku aicināšanai nepiekrita, uzskatot, ka lietā par goda un cieņas aizskaršanu šie liecinieki nekā nevar liecināt. Turklāt ministrija arī neslēpa viedokli, ka šādi Pļaviņš vēlas tikai paildzināt lietas izskatīšanu — viņam tam esot arī pamatots iemesls. Nevienprātība jautājumā par liecinieku izsaukšanu tiesai jau pašā sākumā lika izsludināt pirmo, taču nebūt ne pēdējo pārtraukumu. Tiesnesis, kurš jau iepriekš izskatījās visai neapmierināts, kļuva vēl nīgrāks.

Pļaviņš demonstrē TV ziņas un atsaucas uz Bībeli

Pēc desmit minūšu ilgā pārtraukuma tiesa nolēma uzsākt lietas izskatīšanu bez abiem Pļaviņa ieteiktajiem lieciniekiem, par viņu klātbūtnes nepieciešamību lemjot vēlāk. Vārds tika dots procesa iniciētājam, līdz ar ko sākās īstais šovs. Proti, Pļaviņš savu runu vēlējās papildināt ar materiāliem, kas no portatīvā datora tiktu projicēti uz ekrāna — tas nepieciešams, lai dalībniekiem par viņa vārdiem rastos lielāka izpratne. Taču tad atklājās, ka tiesas sēžu zālē nav atrodams projektoram nepieciešamais elektrības kontakts. Pa visu zāli notika staigāšana un kontakta meklēšana, kas tiesneša nīgrumu krietni vairoja. Paužot neapmierinātību ar procesa dalībniekiem, kas jau laikus nebija vīžojuši pilnībā sagatavoties, tiesa paziņoja piecu minūšu pārraukumu. Pa to laiku kontakts beidzot tika atrasts, un lietas izskatīšana varēja atsākties. Pļaviņš savu argumentu un apsvērumu klāstīšanai laiku netaupīja un ik pa laikam aicināja noskatīties arī kādu no TV ziņu sižetiem, kur esot fiksēts brīdis, kad Bērziņš sāk aizskart viņa godu un cieņu. Pēc katra noskatītā sižeta tas tika rūpīgi analizēts un pārrunāts. Tā bieži atkārtojoties un nevajadzīgi tērējot laiku runām, kas nekādi nav saistāmas nedz ar godu, nedz cieņu, turklāt vēl izmantojot citātus no Mateja evaņģēlija, Pļaviņš norunāja krietni vairāk par stundu.

Veselības ministrs vainīgs nejūtas

Savukārt Bērziņš, kurš "Vakara Ziņām" apliecināja, ka šis viņam ir pirmais kriminālprocess, taču trešā lieta par kāda goda un cieņas aizskaršanu, Pļaviņa kaismīgās runas laikā izskatījās visai miegains. Tiesai viņš paziņoja, ka nevienu no saviem vārdiem atpakaļ neņemot un sūdzību neatzīst. Arī vēlāk savstarpējo atbilžu un jautājumu laikā, kur skaļums tika krietni kāpināts, nekāda vienošanās netika panākta, un tiesai atkal vajadzēja ņemt pārtraukumu, lai desmit minūtēs izlemtu, ko darīt ar Pļaviņa piedāvātajiem lieciniekiem. Tika nolemts, ka tie tomēr jāaicina, attiecīgi lietas tālākā izskatīšana atlikta uz 28. decembri.

Atliek vien piebilst, ka vienlaikus Pļaviņš pret Bērziņu vērsies arī ar civilprasību par 200 tūkstošu latu kompensācijas piedziņu saistībā ar goda un cieņas aizskaršanu. Šo lietu Rīgas apgabaltiesa izskatīs 2007. gada 5. martā.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu