Saeima nepiekrīt pret nelegālo alkoholu cīnīties bargākām metodēm (56)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien noraidīja iekšlietu ministra Ivara Godmaņa (LPP/LC) radikālos priekšlikumus un atbalstīja daudz mērenākos tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) ierosinājumus par cīņas pastiprināšanu ar nelegālā alkohola tirgtājiem, ražotājiem un patērētājiem.

Godmanis vēlējās par nelegālu alkohola vešanu pāri robežai jau pirmajā reizē sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu. Viņš uzskatīja, ka Krimināllikumā jāveido speciāls pants par spirta un alkoholisko dzērienu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai.

Nelegāla alkohola un izejmateriālu, kurus var izmantot nelegāla alkohola ražošanai, ievešana pāri valsts robežai tiks uzskatīta par kontrabandu un sodīta, kā to jau paredz Krimināllikums.

Saeima atbalstīja tieslietu ministra Bērziņa priekšlikumu noteikt, ka par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju sodīs ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem vai ar arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, sodīs ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas, sodīs ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz desmit gadiem vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu un ar policijas kontroli līdz trim gadiem.

Par nelikumīgu alkoholisko dzērienu iegādāšanos, ja tā tiks izdarīta atkārtoti gada laikā, sodīs ar arestu vai piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

Persona, kas būs labprātīgi nodevusi nelikumīgo alkoholisko dzērienu un labprātīgi paziņojusi par to ražošanu, tirgošanu vai pārvadāšanu, tiks atbrīvota no kriminālatbildības.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu