ASV pauž sašutumu par Putina paziņojumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV negatīvi uztver Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu par nepieciešamību noteikt termiņus koalīcijas spēku izvešanai no Irākas. ASV Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Šons Makkormaks nācis klajā ar attiecīgu paziņojumu šajā jautājumā, ziņo aģentūra AFP.

"Uzskatu, ka ASV prezidents Džordžs Bušs ir skaidri izklāstījis mūsu viedokli jautājumā par palīdzības sniegšanu irākiešiem drošības jomā," viņš teica. "Kad Irāka spēs patstāvīgi garantēt savu drošību, mēs aiziesim," norādīja ASV Valsts departamenta oficiālais pārstāvis. Pirms tam Vašingtona jau vairākkārt bija noraidījusi priekšlikumu izstrādāt karaspēka izvešanas grafiku. Ceturtdien pēc sarunām Sočos ar Jordānijas karali Abdullu II Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka ir jāizstrādā plāns koalīcijas karaspēka izvešanai no Irākas, norādot, ka "daudzi irākieši to joprojām uztver kā okupācijas karaspēku". Viņš arī uzsvēra, ka, "atrisinot šo uzdevumu, radīsies iespēja iesaistīt valsts celtniecībā ievērojamu daļu Irākas bruņotās pretošanās spēku". Turklāt prezidents norādīja, ka "iekšpolitiskajā dialogā jāpiedalās visām etniskajām un reliģiskajām grupām un politiskajām partijām, arī vadošajiem opozīcijas spēkiem". Kā uzskata Vladimirs Putins, tas ir īpaši aktuāli tagad, kad jāpieņem Irākas konstitūcija un jāorganizē pastāvīgo varas struktūru vēlēšanas. Atgādinām, ka, pēc ASV prezidenta Džordža Buša teiktā, "izvest karaspēku patlaban nozīmē nodot irākiešu tautu un apdraudēt visu ASV cīņu ar starptautisko terorismu". Kā uzskata Baltā nama vadītājs, karaspēka izvešana no Irākas, pirms Irākas drošības spēki paši spēs pretoties kaujiniekiem, kaitēs arī ASV drošībai. ASV armija cīnās Afganistānā un Irākā tādēļ, lai kaujinieki neiekļūtu ASV teritorijā. Turklāt, kā uzskata ASV, svarīgs solis Irākas politikā ir Irākas konstitūcijas pieņemšana. Tikmēr Irākas parlaments pagarinājis konstitūcijas izstrādāšanas komitejas darbu līdz šā gada 22.augustam. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad puses nespēja panākt kompromisu un iesniegt projektu līdz noteiktajam termiņam - 15.augustam. Kā izteicās Irākas plānošanas ministrs Barhams Salehs, ja kompromiss par Irākas jauno konstitūciju netiks panākts tuvākajās 7-10 dienās, Nacionālā asambleja tiks atlaista un valstī noteiktas jaunas vispārējās vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu