Vācijas dzelzceļnieku streiks aptur 670 kravas vilcienus

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas dzelzceļa mašīnistu streika dēļ līdz piektdienas rītam apturēta 670 kravas vilcienu sastāvu kustība, sākoties streika otrajai dienai, pavēstīja valstij piederošās dzelzceļa kompānijas "Deutsche Bahn" (DB) pārstāvis.

Darbā nav izgājuši aptuveni 900 mašīnisti, un streiks vissmagāk skāris Vācijas austrumu daļu, kur kravas satiksme ir praktiski paralizēta.

Tomēr arī valsts rietumos satiksme ievērojami traucēta.

Streiks tika sākts ceturtdien plkst. 13:00 pēc Latvijas laika un ilgs līdz sestdienai plkst. 6:00.

Parasti Vācijā dienā tiek veikti aptuveni 5000 kravas vilcienu reisu.

Kā jau ziņots, GDL pieprasa darba samaksas paaugstināšanu par 31% un atsevišķa līguma slēgšanu starp DB un tās biedriem.

GDL pārstāv 80% no "Deutsche Bahn" nodarbinātajiem 20 000 vilcienu mašīnistu.

Ar arodbiedrībām "Transnet" un GDBA, kas pārstāv 134 000 dzelzceļnieku, DB vienojusies par 4,5% darba algas paaugstināšanu un vienreizēju papildu maksājumu 600 eiro (420 latu) apmērā.

Savukārt GDL saņēmusi piedāvājumu, kas paredz darba samaksu faktiski paaugstināt par desmit procentiem, bet par iepriekš nostrādātajām virsstundām paredzēto vienreizējo izmaksu nosaka 2000 eiro (1405 latu) apmērā.

GDL šo piedāvājumu noraidīja, apgalvojot, ka tas neatšķiras no vienošanās, kas panākta ar GDBA. DB uz to reaģēja ar brīdinājumu, ka jauni piedāvājumi netiks izteikti.

Lai gan streiki nodara Vācijas ekonomikai ievērojamus zaudējumus, DB pārstāvis arī piektdien paziņoja, ka uzņēmums negatavojas tuvākajā laikā izteikt GDL kādu jaunu piedāvājumu.

"Mēs šobrīd domājam dažādos virzienos," norādīja DB pārstāvis.

Tomēr laikraksts "Financial Times Deutschland" piektdien ziņo, ka DB vadība apsver iespēju pārcelt lokomotīvju mašīnistus uz jaunizveidotu apkalpes uzņēmumu, kas ļautu ar viņiem slēgt atsevišķu līgumu.

Laikraksts, neminot savas informācijas avotus, piebilst, ka uz jauno meitasuzņēmumu varētu tikt pārcelti visi mašīnisti, arī tie, kas ir arodbiedrības "Transnet" biedri.

Tikmēr GDL pārstāvis Manfrēds Šells ceturtdien brīdināja: ja arodbiedrības prasības netiks ņemtas vērā, nākamnedēļ tiks organizēts jauns streiks, vienlaikus apturot gan vietējās, gan tālsatiksmes pasažieru vilcienus, gan arī kravas vilcienu satiksmi.

Lai mazinātu streika ietekmi, DB iesaistījusi darbā papildu personālu, izmantojot darbiniekus, kuru līgumi neļauj streikot, un cer, ka tiks nodrošinātas divas trešdaļas no nepieciešamajiem 5400 kravas vilcienu mašīnistu.

Uzņēmums ziņo, ka tiek izmantoti kaimiņvalstu, piemēram, Šveices, Čehijas un Austrijas, mašīnisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu