VM: Ls 3,5 būtu vēlamā cigarešu paciņas cena, lai ierobežotu smēķēšanu (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai ierobežotu smēķēšanu, vēlamā cigarešu paciņas cena būtu 3,5 lati, skaidroja Veselības ministrijas (VM) Preses centra nodaļas vadītāja Zaiga Barvida.

Jau ziņojām, ka vakar Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē VM Sabiedrības veselības departamenta direktora vietniece Inga Šmate teica, ka līdz gada beigām vienas cigarešu paciņas cena varētu sasniegt 3,5 latus.

"Tie nav ekonomiskie aprēķini, bet gan VM ierosinājums vēlamajai cenai, lai ierobežotu smēķēšanu, īpaši domājot par skolēnu un pusaudžu smēķēšanu, kuriem naudas līdzekļi ir ierobežoti," skaidroja Barvida.

"Philip Morris Latvia" korporatīvo attiecību vadītāja Adriana Hincenberga aģentūrai LETA uzsvēra, ka viņas rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par pārmaiņām cigarešu cenās.

2006.gada beigās apstiprinātais akcīzes nodokļa pieaugums paredz trīs cenu palielinājumus nākamo 12 mēnešu laikā. No 2007.gada 1.janvāra akcīzes nodokļa pieaugums par 22% sadārdzina vispieprasītākās mazumtirdzniecības cenas kategorijas cigarešu paciņu aptuveni par sešiem santīmiem.

2007.gada 1.jūlijā akcīzes pieaugums par 33% cigarešu cenu paaugstinās aptuveni par desmit santīmiem par paciņu.

Vēl viens nozīmīgs nodokļa palielinājums - par 88% - paredzēts nākamā gada sākumā. Tas vienas cigarešu paciņas cenu paaugstinās vēl par aptuveni 40 santīmiem.

Nodokļa pieaugums būs vairāk nekā 200% jeb trīs reizes, bet cigarešu paciņas cena, salīdzinot ar pašreizējo situāciju, dubultosies.

"Philip Morris Latvia" uzskata, ka tik straujš nodokļa un cenu kāpums varētu neļaut sasniegt cerēto rezultātu. Proti, tā kā cenu pieaugums nav samērots ar pircēju maksātspēju, tiks veicināta pieprasījuma virzība lētākos cenu segmentos.

Eiropas Savienības noteiktā nodokļu līmeņa sasniegšana - 64 eiro (45 lati) par 1000 cigarešu 2009.gada 31.decembrī - ir izaicinājums, ņemot vērā nodokļa līmeni aptuveni 15 eiro (10,5 lati) par 1000 cigarešu, norādīja Hincenberga.

Jau ziņots, ka saskaņā ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" gada laikā trīs reizes tiks palielināts akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem. Iepriekš nodoklis par 1000 cigarešu bija 7,6 lati plus 14,8% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

Pieņemtie grozījumi paredz, ka no 1.janvāra nodoklis ir 8,4 lati un vēl 19,2% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

No 1.jūlija nodoklis būs desmit lati un vēl 25% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas, bet no 2008.gada 1.janvāra - 17,8 lati un vēl 32% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

Pagaidām cigarešu cenas veikalos vēl nav paaugstinājušās, jo cigarešu izplatītāji izveidojuši uzkrājumus par veco akcīzes nodokli.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu