Latvija tiks pie miljonu vērta meteoroloģisko novērojumu radara (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija divu gadu laikā tiks pie hidrometeoroloģiskā radara, kurš, visticamāk, atradīsies Rīgas apkaimē. Radaru plānots iegādāties par aizsardzības budžeta līdzekļiem, un projekts izmaksās vairāk nekā miljonu latu, informēja Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūras (LHMA) direktors Andris Leitass.

Viņš teica, ka ar Aizsardzības ministrijas speciālistiem vēl spriedīs par radara atrašanās vietu, taču pieļāva, ka jaunā iekārta atradīsies lidostas "Rīga" tuvumā vai Lielvārdē. Leitass sacīja, ka vislabāk radaru būtu uzstādīt Rīgas apkaimē, jo tad tas maksimāli aptvertu Latvijas teritoriju. Šogad iecerēts izsludināt starptautisku konkursu par tiesībām izgatavot radaru un izvēlēties tā atrašanās vietu. Leitass skaidroja, ka radara izgatavošana varētu aizņemt septiņus līdz astoņus mēnešus. Radars ļaus meteorologiem iegūt daudz precīzāku informāciju un laikus brīdināt par stihiskām dabas parādībām. "Neatsverams šis rīks ir arī visai aviācijai - gan civilajai, gan militārajai," klāstīja Leitass. Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis aģentūrai BNS sacīja, ka hidrometeoroloģiskā radara iegāde ir "no tiem projektiem, kur izmantoti militārie līdzekļi un ieguvēji ir gan militārie, gan civilie dienesti.. Ar vienu finansējumu varēs sasniegt divus mērķus." Viņš pavēstīja, ka militārajā jomā ir vairākas vajadzības, kas saistītas ar meteoroloģisko informāciju, taču LHMA rīcībā esošais tehniskais nodrošinājums ir nepietiekams. Hidrometeoroloģiskā informācija nepieciešama gan artilērijas vajadzībām, gan Gaisa un Jūras spēkiem dažādu akciju vadīšanai un plānošanai, teica Kristovskis. Leitass pastāstīja, ka Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā viens līdzīgs radars jau ir uzstādīts un plānots uzstādīt vēl vienu, turklāt daļu valsts pārklāj Somijas radari. Lietuvā šāda radara nav, taču tās teritoriju pārklāj daudzie Polijas radari. Šogad aizsardzības budžetā radara projektam atvēlēts ceturtdaļmiljons latu. Kristovskis pauda pārliecību, ka ministrija nākamgad atradīs pārējo finansējumu projekta pabeigšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu