Skandalozo zemes maiņu noraida.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas tautsaimniecības komisija otrdien vienbalsīgi noraidīja skandalozo Jura Tīļa iesniegumu par viņam piederošo zemesgabalu blakus Gaujas Nacionālajam parkam maiņu pret 102 hektāriem zemes Piejūras dabas parka teritorijā, kas valstij var radīt apmēram 6 miljonu latu zaudējumus.

Komisijas deputāte Anna Seile aicināja komisiju nesteigties ar zemes apmaiņas jautājumiem, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau izstrādājusi noteikumus par zemes maiņu aizsargājamās dabas teritorijās. Viņa arī izteica neizpratni, kāpēc Zemkopības ministrija (ZM), dodot pozitīvu atzinumu zemes maiņai, vērtējusi zemes izmantošanu saimnieciskās darbībās, taču nav izvērtējusi tirgus vērtību starpību. ZM valsts sekretāres vietnieks Arvīds Ozols norādīja, ka ZM izvērtējusi savā kompetencē esošos jautājumus. Zemes maiņas iniciators Tīlis žurnālistus pēc komisijas sēdes informēja, ka neizmantos iespēju savākt desmit deputātu parakstus un lēmumprojektu par zemes maiņu virzīt izskatīšanai Saeimā, lai gan viņu uz to mudinot advokāts. "Cik es saprotu, nekas nesanāks," sacīja Tīlis. Viņš pastāstīja, ka zemi Gaujas Nacionālajā parkā iegādājies un pēc tam nolēmis to mainīt pret zemi pie jūras, jo vēlējies iekārtoties uz dzīvi skaistā vietā. "Katrs cilvēks tiecas uz augšu, un arī man gribas skaistāk dzīvot. Es esmu mākslinieks pēc savas būtības, tāpēc meklēju skaistu vietu," klāstīja Tīlis. Viņš piebilda, ka viņa finansiālais stāvoklis ļāva iegādāties zemi nacionālā parka teritorijā, bet pēc tam viņam radusies ideja, ka "valsts varētu kaut ko iedot pretī pret pašam Gaujas Nacionālajam parkam nepieciešamo zemi". Tīlis pilnībā neatklāja, no kurienes viņš gūst līdzekļus, taču norādīja, ka strādā "elektronikā kā mākslinieks" - "strādāju vairāk Amerikā nekā šeit". Atbildot uz izskanējušajām aizdomām, ka viņš darbojies Tautas partijas interesēs, Tīlis atjokoja - "varbūt Lemberga vai Repšes? Varu apliecināt, ka darbojos savās interesēs". Viņš arī norādīja, ka viņa vārds nav atrodams nevienā uzņēmumu datu bāzē, jo viņš ar nolūku izvairījies no publicitātes. "Šinī valstī labāk nebūt redzamam. Jūs mani tagad esat izcēluši visu acu priekšā," pārsteigumu par sacelto ažiotāžu neslēpa Tīlis. Jau vēstījām, ka līdz šim iecerei par zemes maiņu ceļā nav stājušies ne Latvijas valsts meži, ne Zemkopības ministrija, ne arī Saulkrastu dome. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, pie GNP esošā zemes gabala vērtība nepārsniedz 120 000 latu, savukārt piekrastes zonā 102 hektāru zemes vērtība ir apmēram 6 miljoni latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu