Saeima veselības ministres amatā apstiprina Baibu Rozentāli (228)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeima šodien izteica uzticību veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP). Par Rozentāles apstiprināšanu veselības ministres amatā nobalsoja 61 deputāts, pret - 21, bet atturējās viens deputāts, TVNET informēja Saeimas preses dienests.

Pret Rozentāles apstiprināšanu veselības ministres amatā balsoja "Saskaņas centra" un apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakciju deputāti, kā arī neatkarīgais deputāts Aigars Štokenbergs. Balsojumā atturējās pie frakcijām nepiederošais deputāts Visvaldis Lācis.

Parlamenta sēdē bija ieradušies, bet balsojumā nepiedalījās pieci "Pilsoniskās savienības" deputāti - Ilma Čepāne, Ina Druviete, Janīna Kursīte-Pakule, Anna Seile un Kārlis Šadurskis. "Pilsoniskā savienība" ir Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības koalīcijas partnere.

Rozentāle dzimusi 1955.gadā, ārsta kvalifikāciju viņa ieguvusi 1979.gadā Rīgas Medicīnas institūtā.

Kopš 2001.gada Rozentāla ieņēma Latvijas Infektoloģijas centra vadītājas amatu, viņa arī ir Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras profesore, Latvijas Ārstu biedrības valdes locekle, Latvijas Ārstu biedrības Sertifikācijas padomes priekšsēdētāja, Centrālās medicīnas ētikas komitejas locekle, Starptautiskās Infektologu biedrības un Eiropas Mikrobiologu un infektologu biedrības biedre.

Rozentāle divus sasaukumus pēc kārtas bijusi Rīgas domes deputāte - 2001.gada pašvaldību vēlēšanās viņa tika ievēlēta kā Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) kandidāte, savukārt 2005.gada vēlēšanās deputātes mandātu vēlēšanās neieguva.

Rozentāle kļuva par domnieci 2007.gadā Māra Tralmaka (LSDSP) vietā, kurš mandātu nolika, lai nerastos interešu konflikts viņa kā "Rīgas ūdens" valdes locekļa darbā un lai nerastos grūtības savienot pienākumus uzņēmumā un Rīgas domē. Šajā laikā Rozentāle bija izstājusies no LSDSP un iestājusies Tautas partijā (TP).

Rozentāle arī no TP saraksta kandidēja un netika ievēlēta 9.Saeimas sastāvā.

Jaunā ministre 2004.gadā saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeņa diplomu par nopelniem Latvijas labā.

Kā savus vaļaspriekus Rozentāle norādījusi ceļošanu, psiholoģiju, teātri un literatūru.

Par vienu no būtiskākajiem uzdevumiem jaunā veselības ministre uzskata Veselības ministrijas (VM) krīzes komandas izveidi.

Pēc viņas teiktā, iepriekšējais veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) ir sagatavojis labu normatīvo bāzi, lai veiktu strukturālās reformas nozarē, restrukturizējot un optimizējot aģentūru skaitu. Turklāt jaunajai VM komandai būs jāspēj šīs reformas realizēt un reaģēt uz diezgan sarežģīto situāciju nozarē.

Rozentāle domā, ka noteikti būs jāsamazina nozarē strādājošo ierēdņu skaits, kā arī ministrija jāpadara daudz pieejamāka profesionāļiem un sabiedrībai. Viņai jau ir ideja, kāda būs ministrijas struktūra, bet par to vēl plānotas sarunas.

Tāpat Rozentāle iepriekš uzsvērusi, ka šobrīd ir svarīgi pieņemt jauno māsterplānu, kurā varētu tikt pieņemti arī daži kompromisi. "Slimnīcu skaits un gultasvietas noteikti ir jāsamazina, taču rūpīgi jāizvērtē, kurās slimnīcās un kas varētu tikt samazināts," norādīja speciāliste.

Pēc Rozentāles teiktā, ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir jāpiedāvā kvalitatīvi veselības aprūpes pakalpojumi, kas ir galvenais kritērijs ārstniecības iestādes darbam.

Kā vēl vienu prioritāti Rozentāle iepriekš minēja ģimenes ārsta institūcijas stiprināšanu, kā arī to, lai primārajā veselības aprūpē pacienti nesaskartos ar šķēršļiem un tiktu laikus nosūtīti pie atbilstošajiem speciālistiem.

Rozentāles piemērotību veselības ministres amatam apšaubījusi sabiedrības par atklātību "Delna" direktore Laura Miķelsone. Pēc viņas teiktā, Rozentāles darbība Infektoloģijas centra direktores amatā vairākkārt tikusi apšaubīta, jo izteiktas aizdomas, ka Rozentāle ar savu darbību veicinājusi vakcīnu un zāļu iegādi no uzņēmumiem, no kuriem saņēmusi atlīdzību par sniegtajiem pakalpojumiem.

Tāpat pēdējā revīzijā Valsts kontrole secinājusi, ka Infektoloģijas centra direktore nelikumīgi izmaksājusi prēmijas centra darbiniekiem, pārmaksājot 153 515 latu lielu summu, kā arī centrā tiekot apzināti sagrozīti grāmatvedības dati.

Vadot Imunizācijas valsts padomi, Rozentāle konsultējusi valsti par vakcīnām un saņēmusi naudu no firmas, kas tās ražo, kā arī vairāku gadu garumā par lekciju vadīšanu saņēmusi naudu no vienas no lielākajām vakcīnu tirgus kompānijām "GlaxoSmithKline".

Miķelsone arī uzsver, ka Infektoloģijas centrs vismaz piecus gadus pārmaksā par zālēm HIV/AIDS pacientu ārstēšanai, ilgstoši ļaujot nopelnīt vienai firmai.

Jau ziņots, ka iepriekšējais veselības ministrs Eglītis 17.jūnijā premjeram iesniedza demisijas rakstu, kurā norādījis, ka nevar uzņemties atbildību par veselības aprūpes nozari situācijā, kad, pēkšņi un būtiski samazinot budžetu, valsts vairs nespēs nodrošināt medicīnas pakalpojumu pieejamību lielai daļai Latvijas iedzīvotāju.

Komentāri (228)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu