Vēl izvērtēs Lucavsalas attīstības variantus, iespējams, to pārdos (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Juridiskā pārvalde trīs nedēļu laikā izvērtēs iespējamos Lucavsalas teritorijas attīstības variantus. Par to šodien vienojās Rīgas domes koalīcijas partijas, pastāstīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas vadītājs Andris Ameriks (LPP).

Juristiem būs jāizvērtē sekas iepriekš pieņemtajiem pašvaldības lēmumiem saistībā ar Lucavsalu un jāizvērtē visi iespējamie riski. Tāpat jāizvērtē, kā tiks panākta publiskās infrastruktūras sakārtošana Lucavsalā.

Pēc tam par teritorijas attīstību lems Rīgas domes atbildīgās komitejas.

Pastāv divi varianti, kā turpmāk tiks veidota Lucavsalas attīstība, - vai pašvaldības un privāto partneru veidots kopuzņēmums, vai arī pārdošana izsolē.

No brīža, kad SIA "Lucavsala" piedāvāja savu risinājumu šīs teritorijas attīstībai un kad tika pieņemts lēmums, pagājis ilgs laiks un mainījusies normatīvā bāze, sacīja Ameriks.

Patlaban notiek diskusijas, vai pašvaldībai ir pietiekami daudz līdzekļu, lai ieguldītu Lucavsalas infrastruktūrā.

Ameriks informēja: ja pašvaldība nolems šo zemi pārdot, nevienam nebūs priekšrocību to iegādāties un tiks rīkota izsole. Savukārt, veidojot kopuzņēmumu, konkursa kārtībā tiks izvēlēti sadarbības partneri.

Ja Lucavsalas teritorija tiks pārdota, pašvaldībai jāizlemj, kā tiks prasīta infrastruktūras izbūve šajā teritorijā un kā pēc tam tā tiks padarīta publiski pieejama.

Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas vadītājs prognozēja, ka, visticamāk, pašvaldībai piederošo Lucavsalas teritoriju pārdos izsolē.

Rīgas domes lēmums par Lucavsalu jāpieņem līdz šā gada beigām, un Ameriks šo jautājumu solīja atrisināt. Līdz vasarai Rīgas dome saistībā ar šo zemi jau būšot pieņēmusi pirmos lēmumus.

Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) sacīja, ka Amerikam uzdots juridiski korekti risināt lēmumu par Lucavsalas turpmāko attīstību, lai sabiedrībā nebūtu aizdomu par korupcijas iespējamību un lai arī pašvaldība būtu ieguvēja.

Pašvaldībai Lucavsalā pieder 94 hektāri zemes.

Kā ziņots, Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja 2005.gadā konceptuāli atbalstīja SIA "Lucavsala" iesniegto priekšlikumu par kopuzņēmuma dibināšanu, lai īstenotu Lucavsalas attīstības projektu. Pēc tam novērtēta zemes vērtība, lai noskaidrotu, cik lielai daļai nākamajā kopuzņēmumā būtu jāpieder Rīgas pašvaldībai, bet zemes vērtējumi bija dažādi.

Kā liecina "BDO Invest" novērtējums, pašreizējā salas tirgus vērtība ir 3,85 miljoni latu, atbilstoši SIA "Infinitum" novērtējumam - 3,16 miljoni latu, atbilstoši "Latio" novērtējumam - gandrīz 40 miljoni latu, bet atbilstoši Valsts zemes dienesta aplēsēm - no 27 līdz 53 miljoniem latu.

Jau ziņots, ka SIA "Lucavsala" 2004.gadā izveidoja piecas Latvijas būvkompānijas - "RBS Skals", "Skonto būve", "Re&Re", "Latvijas energoceltnieks" un "Kalnozols celtniecība". Kompāniju kopējais apgrozījums 2004.gadā bija 118 miljoni latu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu