Latvijas "kompromatu karalis" (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par vienu no noslēpumainākajiem Latvijas žurnālistiem var uzskatīt interneta izdevuma kompromat.lv galveno redaktoru Leonīdu Jākobsonu. Viņa vārds latviski lasošai publikai plašāk kļuva zināms saistībā ar materiāliem, ko kompromat.lv publicēja par Aivaru Lembergu.

Kompromat.lv, kas līdz nesenam laikam bija pieejams tikai krievu versijā, vēsta par visai kutelīgām tēmām — politiķu un biznesmeņu aizkulišu darījumiem, pazīstamu cilvēku saimniecisko un privāto dzīvi, kā arī par notikumiem kriminālajā pasaulē un tiesu sistēmā. Pavisam nesen sākusi darboties latviskā versija, un, loģiski, arī latviešu publika sākusi pievērst pastiprinātu interesi kompromat.lv saturam un veidotājiem.

Krievu un pareizticīgo publika ar neatslābstošu interesi seko kompromat.lv rakstu sērijai par tumšajiem darījumiem ar īpašumiem Latvijas Pareizticīgajā baznīcā un iespējamo metropolīta Aleksandra saistību ar pedofilijas skandālu. Tāpat interesenti portālā var mēģināt izprast Latvijas seksa industrijas "virtuvi" — kur un kā dabūt prostitūtas, cik tas viss maksā un kur top pornofilmas. Bet tie nav vienīgie kompromat.lv atrodamie "kutelīgie" materiāli. Pirms nedēļas arī izdevniecības Rīgas Viļņi izdotais žurnāls Kas Jauns pārpublicēja un analizēja kompromat.lv rīcībā nonākušos dokumentus, kuriem it kā bija jāliecina par Aivara Lemberga saistību ar VDK.

Sarunā ar Nedēļu pats Jākobsons neslēpj, ka viņam ir antipātijas pret visiem bijušajiem padomju laika nomenklatūras darbiniekiem, neatkarīgi no tā, vai viņi ir bijuši KGB aģenti vai nē. "Ir vesela virkne politiķu, gan labējie, gan kreisie — Lembergs, Dolgopolovs, Urbanovičs —, kas savulaik ir darbojušies Komunistiskās partijas nomenklatūrā un to nav nožēlojuši. Būdami PSKP biedri, viņi ir līdzatbildīgi par totalitārisma laikā notikušo, bet tagad viņi kandidē uz Saeimu," ir sašutis Jākobsons.

Kompromat.lv redaktors Jākobsons ir strādājis krievu nedēļas izdevumos MK Latvija un Subbota. No šiem laikrakstiem viņš agrāk vai vēlāk tomēr bija spiests aiziet, jo nedēļrakstu īpašniekiem nav patikusi Jākobsona "urķēšanās" un bezkompromisa nostāja. Tad žurnālists nolēma izveidot savu privāto interneta resursu kompromat.lv. Pēc atmaskojošām publikācijām daudzi "varenie" viņu ir ierakstījuši "melnajā sarakstā". Par to liecina uzbrukumi gan portālam, gan tā redaktoram.

Pašlaik par draudiem Jākobsonam policija ir ierosinājusi divas lietas. Pagājušā gada nogalē Valsts policijas organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Leonīds Bogdanovs Jākobsonam pavēstīja, ka tiesībsargiem ir operatīvā informācija, ka interneta izdevumam kompromat.lv kāds grasās nodot kompromitējošus materiālus par kādu ietekmīgu Latvijas uzņēmēju un tādēļ Jākobsonam vajadzētu īpašu apsardzi. Kad žurnālists no tās attiecās, viņu tomēr bez īpašas pavēles divus mēnešus apsargāja. Jākobsons domā, ka tādā veidā ONAP ne tikai vēlējusies viņu pasargāt, bet arī aicinājusi "padomāt" par kompromitējošo materiālu publicēšanas lietderību. Kad Jākobsons savu nostāju nemainīja, arī apsargāšana tika pārtraukta.

Savulaik pie Jākobsona dzīvokļa durvīm tika novietots puskilograms trotila, kā arī uzkrāsots sauklis "Nāvi cionistam!". Tāpat žurnālists apgalvojis, ka hakeri ir vēlējušies nobloķēt kompromat.lv saitu. Kā redzams, pagaidām gan tas nav noticis.

Kompromat.lv radniecīgā Krievijas portāla kompromat.ru īpašnieks Sergejs Gorškovs, kuru dēvē par Krievijas "kompromatu karali" praktiski nekad nefotografējas un nesniedz intervijas, tādā veidā sevi cenšoties pasargāt no iespējamiem uzbrukumiem un provokācijām. Arī Nedēļai sākumā neizdevās Jākobsonu pierunāt sniegt interviju. Vai Jākobsons "mācās" no sava krievu kolēģa? Pats Leonīds Jākobsons uzskata, ka situācija Latvijā un Krievijā ir atšķirīga: "Es nespēlēju spēlītes. Piemēram, nepiedāvāju atlikt materiāla publicēšanu, ja man samaksās 10 000 eiro.".

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu