Mediķi aicina savlaicīgi potēties pret gripu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr Latvijā vēl nav sākusies gripas epidēmija, mediķi aicina iedzīvotājus būt aktīviem un savlaicīgi potēties pret vīrusu. Sabiedrības veselības aģentūras preses sekretāre Ieva Lasmane paskaidroja, ka iedzīvotājiem pret gripu vajadzētu potēties, vēlākais, līdz novembra beigām. Viņa pavēstīja, ka potēties pret gripu ir ieteicams gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Gripas pote cilvēkam palīdz izvairīties no saslimšanas vai arī vieglākā formā pārslimot vīrusu. Ja cilvēks vakcinējas neilgi pirms gripas epidēmijas, pastāv risks, ka savlaicīgi neizstrādāsies imunitāte. Šādos gadījumos cilvēki gripu pārslimo smagākā formā. Latvijas Infektoloģijas centrā var potēties gan ar FLUARIX (Beļģija), gan VAXIGRIP (Francija) vakcīnām, kas izstrādātas speciāli šīs sezonas prognozējamajam gripas veidam. Cilvēkam sezonai ir nepieciešama viena gripas pote un tā maksā aptuveni četrus latus. Gripa ir akūta, sevišķi lipīga elpošanas orgānu vīrusu infekcija. Tās pazīmes ir pēkšņas galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus. Gripas infekcijas avots ir slims cilvēks. Visefektīvākais profilakses līdzeklis pret gripu ir vakcinācija. Tā kā gripas vīrusi pastāvīgi mainās, vakcīnas katru gadu ražo citādas, līdz ar to arī cilvēkiem, kuri vakcinējušies iepriekšējos gados, jāvakcinējas no jauna, lai iegūtu imunitāti pret gripas vīrusu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu