ASV televīzija pārraida interviju ar Šamilu Basajevu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV televīzija ABC ceturtdien pārraidījusi interviju ar čečenu kaujinieku līderi Šamilu Basajevu, kuras demonstrēšanu neveiksmīgi centās apturēt Krievija.

Basajevs intervijā ar krievu žurnālistu atzina, ka viņš ir "slikts, bandīts un terorists", bet piebilda, ka Krievijas amatpersonas ir tādas pašas. "Labi, tātad es esmu terorists, bet kā vajadzētu saukt viņus? Ja viņi ir konstitucionālās kārtības uzraudzītāji, ja viņi ir antiteroristi, tad es uzspļauju uz visiem šiem līgumiem un skaistajiem vārdiem," viņš sacīja. "Tie ir krievi, kas ir teroristi. Šeit notiek cīņa par mūsu nacionālo neatkarību." Krievija ir izsludinājusi 10 miljonu ASV dolāru atlīdzību par Basajevu, kas uzņēmās atbildību par nemiernieku uzbrukumu Beslanas skolai, kurā gāja bojā vismaz 330 ķīlnieki, no kuriem liela daļa bija bērni. Jautāts, vai tādi uzbrukumi kā Beslana var atkārtoties, Basajevs sacīja: "Protams, ka var. Tik ilgi, kamēr turpināsies genocīds pret čečenu nāciju, tik ilgi šīs nekārtība notiks. Jebkas var notikt". Krievijas vēstniecība Vašingtonā pauda sašutumu, ka ABC ignorējusi tās iesniegto protestu un demonstrējusi interviju ar "vienu no "Al Qaeda" fanātiķiem, kas atbildīgs par nevainīgu upuru nogalināšanu daudzos lielos terora aktos, kurus viņš izplānoja un personīgi realizēja. Visšokējošākais un nāvējošākais no tiem notika pirms gada Krievijas dienvidu pilsētā Beslanā, kur aukstasinīgi tika nogalināti simtiem bērnu". Basajevs intervijā atteicās uzņemties atbildību par bērnu nāvi un apsūdzēja Krievijas amatpersonas. "Čečenijā un visur citur es izmantoju pamatoti pieņemamas metodes. Ne es, ne mani mudžahedīni nav nogalinājuši bērnus. Ne šeit, ne tur," apgalvoja Basajevs. Viņš sacīja, ka Beslanas uzbrukums tika veikts, "lai apturētu tūkstošiem un tūkstošiem čečenu bērnu, čečenu sieviešu un vecu cilvēku nogalināšanu". Krievijas cīņu pret čečeniem viņš raksturoja kā "koloniālu karu. Nevis karu pret terorismu vai jebko citu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu