Lielbritāniju šokē "teroristi no priekšpilsētas"

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien Lielbritānijas mediji pauž valsts šoku par pašu mājās izaudzinātajiem teroristiem pašnāvniekiem, cenšoties izprast, kas viņus pamudinājis uzspridzināties Londonas transporta sistēmā, paņemot līdzi desmitiem dzīvību.

Vienam no slepkavām esot paticis krikets, un viņš labprāt palīdzējis savam tēvam ģimenei piederošajā ātrās ēdināšanas restorānā. Otrs tuviniekiem pateicis, ka dodas uz Londonu "kopā ar draugiem" izklaidēties. Trešais bijis precējies un audzinājis mazu bērnu. Kas šos šķietami parastos britu jauniešus padarījis par slepkavām, jautā laikraksti. "Mugursomu miesnieki" - vēsta laikraksta "The Sun" ievadraksts, "Spridzinātāji pašnāvnieki no priekšpilsētas" - raksta "The Daily Mail" par četriem jauniem vīriešiem ar militāra parauga mugursomām, kurus kopā fiksējusi novērošanas videokamera Kingskrosas stacijā Londonā, pirms viņi izšķīrās un devās dažādos virzienos. "The Daily Mail" apraksta trīs no četriem aizdomās turamajiem teroristiem. Viens no viņiem ir 22 gadus vecs sporta skolas beidzējs un aizrautīgs kriketa spēlētājs Šehzads Tanvīrs, otrs 30 gadus vecs priekšzīmīgs vīrs un tēvs Sadiks Hans, bet trešais - kādreizējais huligāns, 19 gadus vecais Hasibs Mirs Husains. Ceturtā terorista vārds vēl publiski nav nosaukts, bet daži mediji ziņo, ka viņš esot pusaudzis. Mediji vēsta, ka visi četri ir pakistāniešu izcelsmes, taču dzimuši jau Lielbritānijā. Trīs no viņiem nākuši no Rietumjorkšīras Anglijas ziemeļos. "Viņi bija četri parasti britu puiši no parastām britu mājām, kam patika futbols un meitenes... Tad kāpēc viņi kļuva par pašnāvniekiem spridzinātājiem?" jautā "The Daily Mirror". Teroristu bijušie kaimiņi apgalvo, ka notikušais viņus šokējis. "Viņš bija jauks puisis, kas sadzīvoja ar visiem," stāstot laikrakstam "The Times" par Tanvīru, izteicās 19 gadus vecais Mohameds Ansaars Riazs. "Viņam bija fantastiska humora izjūta, un viņš varēja jūs sasmīdināt... Doma, ka viņš varētu doties uz Londonu, lai uzspridzinātu bumbu, ir neticama. Tas nav viņa dabā, darīt kaut ko tādu." Savukārt Azi Mohammeds laikrakstam "The Guardian" Tanvīru raksturoja kā "saprātīgu un lepnu". "Es tikai pirms aptuveni desmit dienām ar viņu parkā spēlēju kriketu. Viņu neinteresēja politika," stāsta Mohammeds. Tajā pašā laikā kāds kaimiņš, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, telekanālam ITN pavēstīja, ka "vienmēr smaidīgais" jaunais vīrietis pagājušajā gadā divus mēnešus esot pavadījis Afganistānā, bet četrus mēnešus Lahoras pilsētā Pakistānā. Savukārt 19 gadus vecais Husains pēc "nedaudz mežonīgiem" pusaudža gadiem esot pievērsies reliģijai. "Viņš nogāja no sliedēm, un viņa vecāki bija ļoti satraukti," laikraksts "The Times" citē spridzinātāja brālēnu. "Viņi vēlējās viņam ieaudzināt nedaudz disciplīnas. Es nezinu, kas notika, bet pirms 18 mēnešus vai gadiem diviem viņš pēkšņi mainījās un kļuva ārkārtīgi reliģiozs." Trešā aizdomās turamā sievas ģimenes locekļi pastāstīja, ka sākotnēji nav vēlējušies Hanu pieņemt kā znotu, jo viņš nav bijis pietiekami tradicionāls musulmanis. "Viņš neticēja nepieciešamībai audzēt bārdu vai nēsāt cepuri. Taču viņš vienmēr šķita patiesi jauks puisis un, cik es zinu, nekad nav nonācis nekādās nepatikšanās," laikraksts "The Daily Mail" citē Hana svaini.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu