Domājams, ka sprādzienus Londonā organizējis kāds vietējais grupējums

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējamie "Al Qaeda" kaujinieki, kuri organizējuši pagājušās ceturtdienas sprādzienus Londonā, varētu piederēt pie iepriekš nezināmas vietējās teroristu šūniņas, kuriem bijušas pieejamas militārās sprāgstvielas, atzīst izmeklēšanai tuvu stāvošas Eiropas drošības dienestu amatpersonas.

"Šķiet, ka sprāgstvielām ir militāra izcelsme, kas ir ļoti satraucoši," paziņoja Francijas pretterorisma koordinācijas centra priekšnieks Kristofs Šabū, kas ir viena no piecām augstām drošības dienestu amatpersonām, kuras Parīze nekavējoties pēc ceturtdien notikušajiem terora aktiem nosūtīja uz Londonu. "Mēs vairāk esam pieraduši pie [teroristu] šūniņām, kas pašas izgatavo sprāgstvielas, izmantojot ķimikālijas," intervijā laikrakstam "Le Monde" norāda Šabū. "[Šoreiz sprāgstvielas iegūtas] vai nu kontrabandas ceļā no, piemēram, Balkāniem, vai arī viņiem ir kāds iekšpusē, kas viņiem palīdzēja tās iegūt no armijas aprindām." Londonas policija pagaidām publiski ir tikai atzinusi, ka bumbās izmantotas spēcīgas sprāgstvielas un ka to svars nav pārsniedzis 4,5 kilogramus. Salīdzinājumam, desmit bumbas, kas tika izmantotas terora aktos Madrides piepilsētas vilcienos pagājušā gada 11.martā, svēra aptuveni desmit kilogramus katra. Tajās izmantotā sprāgstviela "Goma 2 Eco" tiek izmantota kalnrūpniecībā, un teroristi to bija nolaupījuši raktuvēs Spānijas ziemeļos. Lūgts komentēt franču kolēģa izteikumus, Londonas policijas pārstāvis norādīja, ka sprāgstvielas joprojām tiek pārbaudītas un ka pagaidām vēl nav apstiprināta to militārā izcelsme. "Mēs gaidām kriminālistikas ekspertīzes rezultātus," uzsvēra britu policijas pārstāvis. Londonas policija sestdien uz sanāksmi Skotlendjardā sapulcināja izmeklētājus un izlūkdienestu pārstāvjus no aptuveni 30 valstīm, lai sniegtu pēdējos izmeklēšanas datus par sprādzieniem Londonas metro un pilsētas autobusā, kas prasījuši vismaz 49 cilvēku dzīvības. Avots Eiropas izlūkošanas aģentūrā, kas piedalījās sanāksmē, pavēstīja, ka uzbrukumus, visticamāk, organizējusi vietējā islamistu teroristu šūniņa, par kuru līdz šim izlūkdienestiem nebija ziņu. "Mēs uzskatām, ka pazīstamie Lielbritānijā dzīvojošie islamisti tiek tik stingri novēroti un ka viņu rīcībspēja ir ierobežota. Ņemot to vērā, pastāv aizdomas, ka tā ir vietējā grupa," atzina avots. "Pierādījumu pagaidām nav, taču pastāv viedoklis, ka islamisti, kas zināmi kopš Afganistānas vai saistībā ar citiem uzbrukumiem, nevar būt tieši iesaistīti... Tas neliek domāt par plašu centralizētu tīklu." Jau pirms ceturtdienas uzbrukumiem Lielbritānijas amatpersonas pauda pieaugošas bažas par "pašmāju" teroristu radīto apdraudējumu. Vairākās atklātās teroristu sazvērestībās aizdomās turamie bija Lielbritānijas pilsoņi. ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) uz Londonu nosūtījis kriminālistikas ekspertus, lai sniegtu palīdzību notikumu vietu izpētē. Lielbritānijas policijai atbalstu sniedz arī spāņu kolēģi, jo starp uzbrukumiem Madridē un Londonā pastāv liela līdzība. Tomēr atšķirībā no Spānijas gadījuma, kad izmeklētājiem gandrīz nekavējoties izdevās atrast galveno izmeklēšanas pavedienu, Skotlendjards pagaidām noziedzniekiem nav nācis uz pēdām. Tomēr kāda amatpersona norādīja, ka trūcīgā publiski pieejamā informācija par izmeklēšanas gaitu nenozīmē to, ka nav progresa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu