Igaunija nepiekāpsies Krievijas nostājai par robežlīgumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunija nepiekritīs Krievijas nostājai attiecībā uz robežlīgumiem, vēsta Igaunijas televīzija, atsaucoties uz ārlietu ministru Urmasu Paetu. Pat tad, ja Krievija nesāks ratifikācijas procesu, Igaunijai nāksies vienīgi gaidīt, ministrs sacījis, norādot, ka Tallina nosūtījusi Maskavai diplomātisku notu, atbildot uz attiecīgo Krievijas notu, kurā Maskava paziņo par līgumu ratifikācijas procesa apturēšanu.

Minētā Krievijas nota atsauca atmiņā spiedienu, ko Padomju Savienība izdarīja uz Igauniju pirms Otrā pasaules kara, panākot piekāpšanos, kas Igaunijai kļuva liktenīga. Gan premjerministrs Andruss Ansips, gan Paets uzsver, ka šāsdienas notā Igaunija Krievijai nav piekāpusies. "Mēs ceram, ka Krievija vēlreiz izanalizēs Igaunijas Rīgikogu lēmumu par ratifikāciju un sapratīs, ka visus savus komentārus balstījusi uz aplamiem secinājumiem," sacīja ārlietu ministrs. Viņš atgādināja, ka Lietuvai nācies gaidīt četrus gadus, kamēr Krievija ratificēja robežlīgumu ar to. Krievijas lēmums neizdot vīzas Igaunijas politiķiem arī liecina par spiedienu, ko Maskava grib izdarīt uz Igauniju, norādīja ministrs. Krievijas Ārlietu ministrija pavēstījusi, ka uzsāk procedūru, lai Krieviju atbrīvotu no saistībām, kas noteiktas 18.maijā Maskavā parakstītajā robežlīgumā ar Tallinu, jo Igaunijas parlaments iekļāvis līguma preambulā netiešus atgādinājumus par padomju okupāciju. Kā uzskata Maskava, tas ļautu Igaunijai nākotnē izvirzīt teritoriālas un mantiskas pretenzijas Krievijas Federācijai. Pirms tam Krievija atteicās parakstīt robežlīgumu ar Latviju, jo mūsu valsts valdība pieņēma lēmumu pievienot vienpusēju deklarāciju, kurā bija atsauce uz 1920.gada miera līgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu