Lielbritānija pārbauda dokumentus par Himlera nāves apstākļiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas varas iestādes uzsākušas izmeklēšanu, lai pārbaudītu dokumentus, kas liecina, ka nacistiskās Vācijas SS šefs Henrihs Himlers 1945.gadā ticis noslepkavots, nevis izdarījis pašnāvību. Laikraksts "Daily Telegraph" ceturtdien ziņo, ka Lielbritānijas Nacionālais arhīvs pārbaudīs apgalvojumus, ka Himleru nogalinājuši britu slepenā dienesta aģenti, kas rīkojušies ar toreizējā premjerministra Vinstona Čērčila ziņu.

Šādi apgalvojumi parādījušies nesen publicētajā Alena Mārtina grāmatā "Himlera slepenais karš" ("Himmler''s Secret War"). Tajā pašā laikā, saskaņā ar laikraksta "Telegraph" vēstīto, atklājies, ka dokumenti, uz kuriem balstīta jaunā notikumu versija, esot viltoti un iepludināti starp īstiem dokumentiem ar apzinātu nolūku sagrozīt vēstures faktus. Kriminālistikas eksperti, kurus nolīdzis laikraksts, izpētījuši Nacionālā arhīva dokumentus, un Odrija Džailza, viens no ietekmīgākajām kriminālistikas ekspertēm, konstatējusi, ka vismaz četri no dokumentiem ir viltoti, raksta "Telegraph". Piemēram, konstatēts, ka uz viena no dokumentiem, kas, acīmredzami, rakstīts 1945.gadā, esošie rekvizīti izpildīti ar augstas rezolūcijas lāzera printeri, tas ir, tehnoloģijā, kas parādījusies tikai pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū. Nacionālā arhīva pārstāvis intervijā "Telegraph" teicis: "Mēs esam ļoti norūpējušies par šiem atklājumiem un esam tagad pasūtījuši šo dokumentu oficiālu kriminālistikas pārbaudi."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu