Bušs un Blērs pauž optimismu par iespējamo Āfrikas valstu parādu atlaišanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc nedēļām ilgušām domstarpībām jautājumā par globālo palīdzības sniegšanu Āfrikai ASV prezidents Džordžs Bušs un Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs otrdien pauda optimismu un paziņoja, ka programma par Āfrikas nabadzīgo valstu parādu pilnīgu atlaišanu varētu tikt sagatavota līdz jūlijam.

Abi līderi tikās Baltajā namā, lai vienotos par industriāli attīstīto valstu (G-8) galotņu sanāksmes dienaskārtību. Sammits notiks jūlijā Glenīglzā, Skotijā. Lai gan abiem līderiem ir domstarpības par pieeju parādu atlaišanai, Bušs pēc viņu tikšanās žurnālistiem paziņoja, ka panākta vienošanās par "simtprocentīgas parādu atlaišanas priekšlikuma attīstīšanu". "Mēs vienojāmies .. ka reformu ceļu nevajadzētu apgrūtināt parādu kalniem," teica Bušs. Savukārt Blērs norādīja, ka viņu iepriecinājis tikšanās laikā panāktais progress. "Es ceru, ka mēs spēsim noslēgt vienošanos finanšu ministru tikšanās laikā šis nedēļas nogalē," teica Blērs. Abi līderi uzsvēra, ka galīgais plāns neapdraudēs starptautisko kredītiestāžu, piemēram, Pasaules Bankas un Āfrikas Attīstības bankas "integritāti". Bušs arī paudis pozitīvu attieksmi pret Blēra iniciatīvu divkāršot Āfrikai sniedzamās palīdzības apjomus, tuvāko gadu laikā to palielinot līdz 50 miljardiem dolāru. Vienlaikus ASV prezidents atzīmēja, ka Vašingtona savu ieguldījumu trīskāršojusi jau kopš 2001.gada. Galvenie jautājumi, kurus apspriešanai izvirzījusi Lielbritānija, kas 2005.gadā rotācijas kārtībā ieņem G-8 priekšsēdētāja vietu, ir cīņa ar nabadzību Āfrikā un globālās sasilšanas izraisīto klimata izmaiņu ierobežošana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu