Zatlers vēl Dombrovska valdībai izturību un lielas darbaspējas (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien pirmajā jaunā Ministru kabineta sēdē vēlēja premjera Valda Dombrovska (JL) valdībai izturību un lielas darbaspējas.

Zatlers vairākkārt uzsvēra, ka patlaban sabiedrība no valdības negaida solījumus, bet gan rīcību, kas būtu ātra, konsekventa un gudra. Dombrovska valdībai netikšot no sabiedrības dots 100 dienu iesildīšanās laiks, bet darbs būšot jāsāk uzreiz.

"Šis nav politisko ambīciju laiks, šis ir politiskās rīcības laiks," sacīja prezidents, norādot, ka Dombrovska valdībai būs jāstrādā sarežģītos apstākļos. Tomēr Zatlers sacīja, ka "neziņa par nākotni bieži ir smagāka pat par nepopulāriem lēmumiem".

Prezidents norādīja, ka daļa no jaunajiem ministriem valdības darbu līdz šim vērtējusi no "kritiskā opozīcijas skatu leņķa", bet tagad viņiem tiek dotas jaunas iespējas - pierādīt savu ideju dzīvotspēju un saņemt plašāku politisko spēku spektra atbalstu, kā arī pieņemt smagus lēmumus.

"Uz jums cer tie, kuri palikuši bez darba. Tie, kuru uzņēmumi ir uz bankrota robežas. Tie, kuri nespēj atmaksāt kredītus. Uz jums skatās arī tie, kas ne tik asi izjūt ekonomikas atdzišanas sekas. Visi no valdības gaida skaidru rīcības plānu. Šis nav politisko ambīciju un kaprīžu laiks, šis ir rīcības laiks. Latvijai nav laika veidot vienu valdību pēc otras. Esmu pārliecināts, ka ar šādu apziņu jūs sākat savu darbu," sacīja Valsts prezidents.

Kā svarīgākos jaunās valdības darbus Zatlers minēja ekonomikas stabilizāciju, valsts pamatfunkciju nodrošināšanu, vienlaikus veicot valsts pārvaldes reformu, un sociālās drošības garantēšanu.

Stabilizējot valsts ekonomiku, Zatlers aicināja valdību ieklausīties visu ieinteresēto pušu viedokļos, kā arī ņemt vērā Stratēģiskās analīzes komisijas izstrādātos priekšlikumus ekonomikas stabilizācijai. "Es aicinu jūs ieklausīties gan savu partneru, gan dažādu organizāciju un sabiedrības grupu viedokļos. Protams, šīs diskusijas nav vieglas, jo katrs uz problēmu skatās no sava redzespunkta. Bet jūs esat šeit, jo esat gatavi grūtībām!"

Veicot valsts pārvaldes reformu, prezidents mudināja valdību sabalansēt īstermiņa uzdevumus ar ilgtermiņa skatījumu. Zatlers uzsvēra, ka "būtiski budžeta stumbrā neiegriezt tā, ka valsts attīstības asnus nesagaidīsim ataugam gadiem ilgi. Pat šajā steigā ir nepieciešams stratēģisks skatījums. Gudrs dārznieks veido dārzu tā, lai tas nākotnē visu vasaru būtu ziedos."

"Jūsu rokās ir iespēja valsts pārvaldi ne tikai samazināt, bet to kardināli mainīt," sacīja prezidents, norādot uz pašreizējo iespēju ieraudzīt tās "nejēdzības, kas radušās ne viena vien gada laikā". "Valsts pārvalde ir kā pārgatavojies auglis, kas vienkārši pārplīsis aiz nemitīgas briešanas," nepieciešamību veikt valsts pārvaldes reformu pamatoja Zatlers.

Tāpat prezidents uzsvēra, ka arī grūtajos laikos Latvijai ir jābūt aktīvai ārpolitikā, gan pieņemot lēmumus Eiropas Savienībā, gan piedaloties kolektīvās drošības sistēmā NATO dalībvalsts statusā.

Zatlers norādīja, ka jaunajai valdībai jābūt gatavai arī bezdarba līmeņa pieaugumam, bet tai ir jārada sabiedrībai drošības sajūta, ka sociālās garantijas tiks nodrošinātas. "Ir būtiski, lai cilvēki jūtas droši, ka valsts arī turpmāk nodrošinās sociālo stabilitāti un drošību. No tā, cik droša un pārliecināta jutīsies sabiedrība jūsu valdības laikā, cik lielā mērā sabiedrība uzticēsies jums, kā novērtēs jūsu darbu, ir atkarīgs, cik ātri Latvija spēs pārvarēt šodienas ekonomiskās lejupslīdes izraisītos izaicinājumus," teica prezidents.

Kā ziņots, šodien Saeima ārkārtas sēdē apstiprināja Ministru prezidenta Dombrovska veidoto valdību. Par Dombrovska valdības apstiprināšanu balsoja 67 Saeimas deputāti, pret - 21.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu