Trešdaļa Latvijas pilsoņu cenu kāpuma gadījumā alkoholu lietotu mazāk (40)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdaļa jeb 34% Latvijas pilsoņu atzīst, ka cenu paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem mudinātu viņus samazināt to lietošanu, liecina "Eurobarometer" pētījums.

Pētījumā par alkohola lietošanas biežumu Eiropas valstīs piedalījās vairāk nekā 28 500 cilvēku no 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, Horvātijas un Kipras turku kopienas. To īstenoja Eiropas Komisija sadarbībā ar "TNS Opinion & Social", Latvijā aptauju veica mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra "TNS Latvia".

Cenu kāpuma gadījumā alkoholu mazāk lietotu 33% eiropiešu. Turklāt tieši jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem biežāk norādīja, ka cenu pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem mudinātu viņus samazināt alkohola lietošanu. Pēc pētījuma autoru domām, tas norāda uz šāda līdzekļa zināmu efektivitāti cīņā ar alkohola patēriņa izplatību īpaši jauniešu vidū.

Baltijas valstīs 36% Latvijas, 35% Lietuvas un 29% Igaunijas iedzīvotāju, kā arī 28% Polijas iedzīvotāju atzīst, ka ir lietojuši alkoholu tikai vienu reizi pēdējā mēneša laikā.

Savukārt gandrīz puse jeb 47% portugāļu lieto alkoholiskos dzērienus katru dienu - parasti gan tikai pāris glāzes vienā reizē. Tikmēr 41% īru dzer tikai vienu reizi nedēļā, taču vismaz trīs dzērienus vienā lietošanas reizē.

Latvijā alkoholisko dzērienu patēriņš ir salīdzinoši mazāks nekā vidēji ES. 63% Latvijas pilsoņu pēdējā mēneša laikā ir lietojuši kādu no alkoholiskajiem dzērieniem - parasti tas ir vienu līdz trīs reizes mēnesī.

Eiropā ir visaugstākais alkohola patēriņš visā pasaulē - lielākā daļa eiropiešu jeb 75% atzīst, ka pēdējā gada laikā ir lietojuši kādu no alkoholiskajiem dzērieniem. Turklāt divas trešdaļas ES pilsoņu jeb 66% ir lietojuši alkoholiskos dzērienus pēdējo 30 dienu laikā, bet septiņi no desmit eiropiešiem jeb 69% ir lietojuši alkoholu vismaz vienu reizi nedēļā.

Rezultātu analīze sociāli demogrāfiskos griezumos rāda, ka mēneša laikā sievietes un gados jauni respondenti alkoholiskos dzērienus lieto salīdzinoši retāk. 53% vīriešu atzīst, ka ir lietojuši alkoholu divas vai vairāk reizes nedēļā, kamēr tikpat bieži alkoholu lietojušas 34% sieviešu. Trešā daļa jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem alkoholiskos dzērienus lietojuši divas vai vairāk reižu nedēļā. Tikpat bieži alkoholu lietojuši arī iedzīvotāji, kuri vecāki par 55 gadiem.

Lielākā daļa jeb 59% aptaujāto eiropiešu atzīst, ka izdzer vienu līdz divus dzērienus katrā alkohola lietošanas reizē.

Analizējot pētījuma rezultātus atsevišķi pa Eiropas valstīm, vērojams, ka visvairāk alkoholu lieto īri - 36% Īrijas iedzīvotāju ir atbildējuši, ka vienā lietošanas reizē izdzer trīs līdz četrus alkoholiskos dzērienus, bet 34% - piecus un vairākus dzērienus.

Tad seko Somija, Lielbritānija un Dānija, kur attiecīgi 27%, 24% un 23% iedzīvotāju ir atbildējuši, ka vienā lietošanas reizē izdzer četrus alkoholiskos dzērienus.

Pretēja tendence vērojama Bulgārijā, Vācijā, Latvijā, Lietuvā, Kiprā, Itālijā un Luksemburgā. Ceturtā daļa Bulgārijas iedzīvotāju un aptuveni piektā daļa vāciešu, 18% latviešu un 18% lietuviešu, 18% kipriešu, 17% itāliešu un 17% Luksemburgas iedzīvotāju vienā alkohola lietošanas reizē izdzer vienu alkoholisko dzērienu.

Vīrieši lieto vidēji vairāk alkohola vienā lietošanas reizē nekā sievietes. Turklāt gados jauni respondenti un studenti, lai arī ir lietojuši alkoholu retāk nekā vidēji mēnesī, ir izdzēruši trīs līdz četrus vai pat vairāk alkoholiskos dzērienus vienā lietošanas reizē.

Savukārt viens no desmit eiropiešiem parasti izdzer piecus un vairāk alkoholiskos dzērienus vienā reizē. Jāatzīmē, ka piecus un vairākus alkoholiskos dzērienus vienā alkohola lietošanas reizē izdzer arī 19% jauniešu un 17% studentu.

Pretēja tendence iezīmējas attiecībā uz respondentiem, kuri ir vecāki par 55 gadiem un pensionāriem. Šajās grupās liela daļa respondentu atzinušies, ka ir lietojuši alkoholiskos dzērienus katru dienu, taču ir patērējuši mazāk alkohola vienā lietošanas reizē, salīdzinot ar citām sociāli demogrāfiskajām grupām.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu