Traģēdijas cēlonis - sociālo aprūpes centru darba organizācija (133)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru kabineta ārkārtas sēdi šodien atklāja ar klusuma brīdi. Ministru kabinets arī noteica, ka otrdiena, 27.februāris, būs sēru diena visā valstī. Valdības ārkārtas sēdē izskanēja divi iemesli, kāpēc Alsungas sociālās aprūpes centrā "Reģi" izcēlās ugunsgrēks un tajā gāja bojā 25 iemītnieki: pirmais ir smēķēšana medicīnas iestādē, otrais - sociālo aprūpes centru darba organizācija.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) norādīja, ka būtu nepieciešams izdot rīkojumu aizliegt smēķēt visās ārstniecības iestādēs un "par to nebūtu jādiskutē".

Labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS) piekrita ministru norādījumiem, ka šādos aprūpes namos nevajadzētu pieļaut smēķēšanu, tomēr piebilda, ka šādās iestādēs esot ierīkotas speciālas vietas smēķēšanai, bet tikai ar kampaņveida vēršanos pret smēķēšanu būtu grūti kaut ko panākt.

Staķe valdības locekļus informēja, ka ugunsgrēks "Reģos" sācies 2. stāva 9. istabā un par tā cēloni tiek uzskatīta smēķēšana gultā.

Kopumā ugunsgrēkā bojā gājuši 25 sociālā aprūpes centra iemītnieki - no 1. stāva izglābti visi centra klienti, no 2. stāvā dzīvojošajiem 16 gāja bojā, savukārt no jumta istabā mītošajiem desmit cilvēkiem izglābās tikai viens.

Ministru prezidents norādīja, ka ir nepieciešams vērst uzmanību uz darba organizāciju sociālās aprūpes centros, jo, vērtējot konkrēto gadījumu, ir redzams, ka ir "pieļautas vairākas nepiedodamas kļūdas". Pēc premjera domām, darbiniekiem ir stingri jāievēro instrukcijas.

Kā valdības sēdē izteicās sociālās aprūpes centra "Reģi" direktore Irēna Hartmane, ja tās nakts dežurante būtu bijusi savu uzdevumu augstumos, iespējams, būtu izdevies izvairīties no tik lielas traģēdijas.

Hartmane pauda neizpratni par darbinieces rīcību, jo nav reaģējusi uz pirmo uguns trauksmes signālu, to vienkārši atslēdzot. Tikai tad, kad trauksmes signāls atskanējis otrreiz, viņa devusies pārbaudīt tās iemeslus.

Arī centra direktore stāstīja, ka ugunsgrēks izcēlies ēkas otrajā stāvā, un uzvēra, ka centra darbiniekiem pirms trim gadiem bijušas speciālas apmācības, kā rīkoties šādās ekstremālās situācijās.

Hartmane vēl neesot prasījusi šīs darbinieces paskaidrojumus, bet viņa to darīšot. Lai arī šī darbiniece bijusi sertificēta māsas palīdze, viņa "Reģu" direktores vērtējumā nav bijusi uzdevuma augstumos.

Staķe informēja, ka jaunas sociālās mājas celtniecībai Alsungā, kurā būtu 126 vietas, būtu nepieciešami 4,4 miljoni latu.

Kā ziņots, 23.februāra naktī izcēlās ugunsgrēks Alsungas pansionātā, kur uzturējās 1. un 2. grupas invalīdi ar garīgu atpalicību. Kā iespējamie ugunsgrēka cēloņi sākotnēji tika minēti elektroierīču, visticamāk, sildītāju, vai apkures sistēmas bojājumi vai smēķēšana.

Par ugunsgrēkā bojā gājušiem tiek uzskatīti 25 cilvēki. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki uzskata, ka ir atrastas 24 bojāgājušo mirstīgās atliekas, bet tiesu medicīnas ekspertu vērtējumā atrasti ir 22 bojā gājušie.

Šis ir traģiskākais ugunsgrēks Latvijas vēsturē.

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu