Rīgas ielas rekonstrukcijas pārtraukšana radīs miljoniem zaudējumus (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūrmalas domes deputāte Inese Aizstrauta iebilst pret finansējuma nepiešķiršanu Rīgas ielas rekonstrukcijai un norāda, ka pašvaldībai tās pārtraukšana varētu radīt zaudējumus vairāku miljonu latu vērtībā.

Iepriekš, esot domes priekšsēdētājas amatā, viņa noslēdza līgumu ar darba veicējiem par 2,6 miljoniem latu. Tomēr ne pašvaldības 2007.gada budžetā, ne domes apstiprinātajā investīciju plānā 2007.-2010.gadam finansējums Rīgas ielas rekonstrukcijai nav paredzēts, lai gan protestēja vairāki Jūrmalas domes deputāti.

Jūrmalas domei būtu nepieciešams atcelt iebraukšanas maksu pilsētā, ja reiz pašvaldība neuzskata par vajadzīgu ieguldīt naudu, rekonstruējot vienu no galvenajām ielām, pauda Aizstrauta.

Viņa informēja, ka pašvaldība ar pilsētā iebraukšanas maksu gadā ieņem aptuveni divus miljonus latu. Savukārt autoceļu būvdarbiem Jūrmalas dome šogad izlietos 1 685 352 latus, liecina pašvaldības apstiprinātā valsts autoceļu fonda izlietojuma programma 2007.gadam.

"Par iebraukšanu Jūrmalā jāmaksā lats, tomēr neviens nerūpējas par Rīgas ielas sakārtošanu, ko varētu uzskatīt par pilsētas vizītkarti, iebraucot Jūrmalā," sacīja Aizstrauta.

Viņa norādīja, ka Jūrmala ir garākā Latvijas pilsēta, tādēļ tās autoceļu būvniecībai būtu nepieciešami ievērojami vairāk līdzekļu par 1,6 miljoniem latu.

Turklāt ielu tīrīšanai Jūrmalas dome šogad paredzējusi izlietot aptuveni 1,2 miljonus latu. Pirmo gadu par pašvaldības līdzekļiem tiks tīrīts arī zāliens un ietve pie privātmājām pilsētas centrālajā daļā.

Aizstrauta norādīja, ka tā tiks sponsorēti tikai nosacīti turīgie Jūrmalas iedzīvotāji, jo privāto māju īpašniekiem, kas dzīvo pilsētas nomalē, būs jāturpina ietves un zāliena tīrīšana savas mājas priekšā.

Strīdīgo Slokas futbola laukuma tribīņu izbūvei nākamā gada investīciju plānā paredzēts izlietot 4 095 000 latu. Apšaubāms, ka Slokas stadiona, kura attīstītājs ir uzņēmējs Aleksandrs Bašarins, tribīnes aptuveni 2500 skatītājiem ir svarīgākas nekā Rīgas ielas rekonstrukcija, sacīja deputāte.

Viņa aprēķinājusi, ka par stadiona tribīņu būvniecību tiek tērēti 80 lati no katra Jūrmalas iedzīvotāja nodokļos maksātās naudas.

"Neesmu pret sportu, bet nedomāju, ka Jūrmalas domei galvenais atbalsts jāsniedz tikai futbola laukuma attīstībai. Turklāt, ieguldot vairāk nekā četrus miljonus latu tribīņu būvniecībā, galvenokārt tiks atbalstīti nevis sportisti, bet gan līdzjutēji," sacīja Aizstrauta.

Viņa informēja, ka Rīgas ielas rekonstrukcijas veicēji jau noslēguši apakšlīgumus ar citu nepieciešamo darbu veicējiem un darbi sākti, taču pašvaldībai nebūs naudas, ko samaksāt par paveikto.

Rīgas ielā ierakta arī kanalizācijas sistēma. Tas izdarīts, piesaistot Eiropas Savienības naudu.

Deputāte uzskata: ja arī pašvaldība nevēlējās turpināt Rīgas ielas rekonstrukciju, tai vismaz vajadzēja paredzēt līdzekļus objekta konservācijai.

Ja pašvaldība nesamaksās par padarīto rekonstrukcijas veicējiem, Jūrmalas domei nāksies lauzt līgumu. Tas varētu pašvaldībai radīt zaudējumus vairāku miljonu latu vērtībā. Aizstrauta norādīja, ka pašvaldībai attiecībā uz Rīgas ielas rekonstrukciju būtu vajadzējis pieņemt pēctecīgu lēmumu.

"Darbs, ko pilsētā iesācis viens pašvaldības vadītājs, arī nākamajam domes priekšsēdētājam jāturpina. Tad jau arī, piemēram, nomainoties Rīgas domes priekšsēdētājam, būtu jāpārtrauc Dienvidu tilta celtniecība un pilsētai jāpaliek bez tilta," salīdzināja deputāte.

Jau ziņots, ka Jūrmalas domes investīciju plānā 2007.-2010. gadam šogad paredzētas 22 724 000 latu investīcijas dažādiem pašvaldības projektiem.

Lemjot par to 2006.gada nogalē, Jūrmalas domes priekšsēdētājs Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas") norādīja, ka Aizstrautas noslēgtais līgums par Rīgas ielas rekonstrukciju ir pārāk dārgs. Jūrmalas domes izpilddirektors Gatis Truksnis skaidroja, ka nākamajiem gadiem iespējamie zaudējumi par nosacījumu nepildīšanu jāsedz līguma parakstītājam.

Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme") norādīja: ja reiz tāds līgums ir parakstīts, tad pašreizējā domes vadība nedrīkst ignorēt iepriekšējās vadības pieņemto. Domes priekšsēdētāja vietnieks Dainis Urbanovičs (LSDSP) ierosināja investīciju plānā nākamajam gadam iekļaut divus miljonus latu Rīgas ielas rekonstrukcijai, taču deputāti noraidīja šo priekšlikumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu