Bušs uzrunā piemin antihitleriskās koalīcijas pusē karojušos Latvijas kuģus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Džordžs Bušs šodien uzrunā Mazajā ģildē Rīgā pieminēja arī astoņus Latvijas tirdzniecības flotes kuģus, kas 1941.gadā, nepakļaujoties padomju okupācijas varai, veica militāras operācijas antihitleriskās koalīcijas pusē.

ASV prezidents atzinīgi novērtēja latviešu jūrnieku drosmi, kas nenolaida Latvijas karogus un palīdzēja ASV flotei. Kā atgādināja Bušs, seši kuģi tika nogremdēti un puse jūrnieku gāja bojā. Gandrīz visi izdzīvojušie palika ASV un kļuva par šīs valsts pilsoņiem, par ko Amerika ir lepna, teica ASV prezidents. Turklāt kāda iela ASV nosaukta par godu nogremdētam kuģim. Jau ziņojām, ka laikraksts "Čas" 2003.gadā publicēja žurnālista Aleksandra Krasņitska rakstu sēriju par astoņiem Latvijas tirdzniecības flotes kuģiem, kuri 1940.gada vasarā atradās Rietumu puslodē un kuru komandas atteicās pakļauties jaunizveidotajai Padomju Latvijas valdības pavēlei doties uz tuvāko padomju ostu. Latvijas kuģi pārgāja Latvijas vēstniecības Vašingtonā pakļautībā, saglabājot Latvijas karogu un juridiski paliekot Latvijas suverēnā teritorija. No 1941.gada decembra visi astoņi kuģi piedalījās antihitleriskās koalīcijas militārā transporta flotes operācijās. 1942.gadā fašistiskās Vācijas un Itālijas zemūdenes sešus kuģus nogremdēja Atlantijas okeānā. Karu pārdzīvoja divi kuģi. Visu astoņu kuģu pieraksta vieta bija Rīga. 2003.gada septembrī Rīgā pie bijušās Krišjāņa Valdemāra jūrskolas K.Valdemāra ielā 1a atklāta piemiņas plāksne Latvijas jūrniekiem, kuri antihitleriskās koalīcijas militārā transporta flotes sastāvā, kuģojot ar Latvijas karogu, piedalījās Otrajā pasaules karā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu