Kiršteins: Krievija nevēlas uzņemties atbildību par okupācijas laikā iebraukušajiem (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija nav gatava atzīt Baltijas valstu okupācijas faktu, jo tas nozīmētu uzņemties juridisku atbildību par tiem cilvēkiem, kuri ieradās bijušajās PSRS republikās 50 gadu ilgās okupācijas laikā, komentējot Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu saistībā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas okupāciju, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Kiršteins (TP).

"Krievija nav gatava atbildēt par juridiskajām sekām, ko nozīmētu okupācijas fakta atzīšana. Tādā gadījumā tai būtu jāatzīst, ka iebraucēji šeit atrodas, pateicoties Baltijas valstu labajai gribai, nevis starptautiskām saistībām," sacīja politiķis. Viņaprāt, daudz svarīgāka par šādiem Krievijas paziņojumiem ir nesenā ASV prezidenta Džordža Buša vēstule Latvijas Valsts prezidentei Vaira Vīķei-Freibergai, 10.maijā paredzētās Eiropas Savienības un Krievijas sarunas, kurās ES aicinās Krieviju atzīt, ka PSRS okupēja Baltijas valstis. Arī sabiedriskā doma Krievijā mainās un arvien vairāk cilvēku atzīst Baltijas valstīm nodarīto, piebilda Kiršteins. Jau ziņots, ka Krievijas Ārlietu ministrija ir izplatījusi paziņojumu, kurā norāda, ka Baltijas valstu pievienošana Padomju Savienībai un Sarkanās armijas daļu ievešana nebija pretrunā ar toreiz spēkā esošajiem starptautiskajiem likumiem. Paziņojums bija atbilde uz vairāku Eiropas politiķu izteikumiem par Baltijas valstu okupāciju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu