Ārvalstu investori pārmet valdībai svārstīgumu nodokļu jautājumos . (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saprotot Latvijas valdības centienus samazināt budžeta deficītu, ārvalstu investori tomēr uzsver, ka katra nopietni solīta, bet neizpildīta izmaiņa nodokļu likumos mazina uzņēmēju uzticību valstij, kurā tie ieguldījuši.

Šādu viedokli pauda Ārvalstu investoru padomes (ĀIP) Latvijā izpilddirektors Kārlis Caunītis, komentējot valdības iespējamo lēmumu 2004.gadā uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN), kas pašreiz ir 19%, samazināt līdz 18%, nevis līdz 15% kā tika solīts agrāk. ĀIP norāda, ka ar 15% UIN no 2004.gada bija rēķinājušies gan vietējie, gan ārvalstu investori, plānojot attīstīt esošo un uzsākt jaunu uzņēmējdarbību. "Pēdējo gadu laikā Latvija ir bijusi uz pareizā ceļa, pakāpeniski samazinot UIN no 25% līdz 19%, tādējādi palielinot valsts konkurētspēju tiešo ārvalstu investīciju piesaistīšanā, taču Latvijā UIN likme vēl joprojām ir visaugstākā no trijām Baltijas valstīm," saka Caunītis. Investoru pārstāvis norāda, ka arī citas Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstis dara visu, lai padarītu savu tautsaimniecību investīcijām labvēlīgu. "Ceru, ka nevienam no esošajiem vai potenciālajiem investoriem Latvijā nodokļa likmes lēnāka samazināšana neliks krasi mainīt plānus un ieguldīt citur, taču garantēt to noteikti nevaru," sacīja ĀIP izpilddirektors. Kā ziņots, starp Austrumeiropas valstīm pašlaik viszemākā UIN likme - 18% - ir Ungārijā. Savukārt ES valstīs vidējā UIN likme, pēc auditorkompānijas KPMG datiem, ir 31,68%. No ES valstīm zemākā UIN likme ir Īrijā, kur uzņēmumiem jāmaksā tikai 12,5%. Pateicoties zemajam nodokļa līmenim, Īrijai ir izdevies piesaistīt nozīmīgas ārvalstu investīcijas. Vairākas Austrumeiropas valstis, to vidū Slovākija, Polija un Čehija, gatavojas pazemināt UIN likmes, lai vēl pirms nākamgad paredzētās iestāšanās ES piesaistītu iespējami lielākas ārvalstu investīcijas. Slovākijas valdība jūnija sākumā pieņēma lēmumu no 2004.gada samazināt UIN likmi no pašreizējiem 25% līdz 19%. Pēc tam par lēmumu samazināt nodokļa līmeni no 27% līdz 19% paziņoja Polijas valdība, bet Čehijas valdība vienojās līdz 2006.gadam samazināt nodokļa likmi no 31% līdz 24%. Pēc iestāšanās ES Austrumeiropas valstis zaudēs vienu no būtiskām priekšrocībām, kas pašlaik ļauj tām piesaistīt ārvalstu investorus, jo tām būs jāatsakās no plaši piemērotās nodokļu atbrīvojumu piešķiršanas kompānijām uz desmit vai vairāk gadiem. Sarunās par iestāšanos ES, Eiropas Komisija pieprasīja kandidātvalstīm atteikties no šādiem nodokļu atbrīvojumiem, kas ir uzskatāmi par līdzvērtīgiem valsts palīdzībai un pretrunā ar konkurences nosacījumiem. Lai gan ES nav saskaņojusi UIN politiku, jūnija sākumā tika panākta vienošanās novērst brīvās konkurences nosacījumiem neatbilstošu praksi šī nodokļa aplikšanā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu