Aizsardzības ministrija pārkāpj iepirkumu likumu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīkojot sarunu procedūru par datortīkla iekārtu un programmnodrošinājuma iegādi un līdz ar pāragri noslēgtu līgumu gandrīz divus miljonus latu uzticot uzņēmumam "DigLat", Aizsardzības ministrija (AM) gan pārkāpusi likumu, taču atbildīgās amatpersonas, visticamāk, sodu nesaņems, pirmdien raksta laikraksts "Diena".

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB), kas pārkāpumu būtu varējis konstatēt vēl pirms līguma noslēgšanas, AM rīcību neatbalsta, taču šaubās arī par soda lietderību. "Jā, likuma pārkāpums ir, bet, ja nevienam tas problēmas nav radījis, tad - paldies Dievam," uzskata IUB vadītāja vietnieks Edvīns Pārups. Septembra sākumā, saņēmusi IUB atļauju rīkot sarunu procedūru, AM uz pārrunām aicināja vienīgi "DigLat" - firmu, kas 2000.gadā uzvarēja izsolē par tiesībām izveidot zemessardzes struktūrvienību lokālo datortīklu un noslēdza ar ministriju 821 123 latus vērtu līgumu. Kā skaidroja AM Iegādes un apsaimniekošanas departamenta valsts pasūtījuma nodaļas vadītāja Ilze Angere, tikai viens pretendents izvēlēts tādēļ, ka visas AM un Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) struktūrvienības par 1,969 miljoniem latu plānots pieslēgt jau esošajām "DigLat" veidotajām datu bāzēm un datu pārraides sistēmai. Tā kā tīkla izveidē izmantota "Oracle" un specifiska "Compaq" tehnoloģija, ministrija sazinājusies ar abu uzņēmumu pārstāvjiem Latvijā un noskaidrojusi, ka šādu komplektu piedāvā vienīgi "DigLat". Kaut gan paziņojumā par sarunu procedūru norādīts, ka pieteikumi iesniedzami līdz 31.oktobrim, lēmums par līguma slēgšanu pieņemts jau 23.septembrī jeb 12 dienas pēc paziņojuma par sarunu procedūras sākšanu. "Tā kā uz sarunu procedūru bija uzaicināts tikai viens pretendents, komisija ātrāk pieņēma lēmumu," skaidroja Angere, taču tam nepiekrīt IUB - ministrijas pienākums bija gaidīt līdz oktobra pēdējai dienai, jo šajā laikā piedāvājumus varētu iesniegt arī citi - neuzaicinātie - pretendenti. Saskaņā ar likumu "Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām" pieteikumu iesniegšanas termiņš sarunu procedūrai šajā gadījumā nedrīkstēja būt īsāks par 37 dienām pēc paziņojuma nosūtīšanas IUB.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu