"Transņeftj" interesējas par "Ventspils naftas" kontrolpaketi .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas naftas transporta monopoluzņēmums "Transņeftj" ir ieinteresēta iegādāties AS "Ventspils nafta" (VN) akciju kontrolpaketi, intervijā Krievijas laikrakstam "Vedomosti" atklājis kompānijas prezidents Semjons Vainštoks.

"Domāju, ka "Transneftj" piekritīs iegādāties Latvijas ostas kontrolpaketi, ja to darīt lūgs Latvijas akcionāri," sacīja Vainštoks. Kā izteicās Krievijas kompānijas prezidents, viņš nemaz nešaubās, ka šādu lūgumu Ventspils akcionāri izteiks, taču atzina, ka līdz šim tas vēl nav noticis. Kā ziņots, "Transņeftj" centieni pārņemt pilnīgā kontrolē visu Krievijas naftas eksportu tiek minēts kā viens no iemesliem straujajam kravu apjoma kritumam Ventspils ostā. "Transņeftj" noteikusi ierobežojumus naftas eksportam caur VN terminālu, un ostas pārvalde jau aicinājusi VN vadību sakārtot sadarbības attiecības ar "Transņeftj". "Transņeftj" ir VN partneris VN grupā ietilpstošajā cauruļvada operatorkompānijā "LatRosTrans", kurā Krievijas pusei pieder 34% daļu, Latvijas pusei - 66% daļu. Lielākie VN īpašnieki ir AS "Ventbunkers" koncernā ietilpstošā AS "Latvijas naftas tranzīts" (LNT), kurai pieder ap 47% VN akciju, un valsts - 43,62% akciju. Pašlaik no valstij piederošajām akcijām 5% rezervēti LNT, bet pārējos 38,62% akciju plānots privatizēt. VN akciju privatizācija pagaidām gan ir atlikta līdz jaunas Latvijas valdības izveidošanai. Masu mediji jau iepriekš norādījuši, ka potenciālajam VN akciju pircējam, visticamāk, pirmām kārtām jāvienojas ar "Ventbunkera" sešiem mazajiem akcionāriem jeb Ventspils tranzīta biznesa redzamākajām personām - Aivaru Lembergu, Jāni Blažēviču, Igoru Skoku, Oļegu Stepanovu, Genādiju Ševcovu un Olafu Berķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu