Alkohola aprites likumā ierosina noteikt jaunus tirdzniecības aizlieguma laikus .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Alkohola aprites likumā ierosināts noteikt, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība būs aizliegta no pulksten 22 līdz 8, izņemot bārus, restorānus, kafejnīcas un klubus, kuros alkoholiskie dzērieni tiek pārdoti lietošanai uz vietas.

Tā trešdien nolēma Saeimas tautsaimniecības komisija, izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā sagatavojot grozījumus alkohola aprites likumā. Iepriekš gan komisija atbalstīja līdzīgu priekšlikumu, kurā aizliegt alkohola tirdzniecību bija ierosināts no pulksten 24 līdz 10. Taču, pēc komisijas domām, jaunais priekšlikums ir loģiskāks, jo iepriekš nebija minēts, ka bāros, restorānos, kafejnīcās un klubos dzērienus varēs pārdot tikai lietošanai uz vietas. Tomēr priekšlikumi ir pretrunīgi attiecībā uz tirdzniecības ierobežojuma laikiem un par tiem, visticamāk, būs jāizšķiras Saeimai. Likuma skatīšana parlamentā paredzēta nākamnedēļ. Tāpat komisija atbalstīja priekšlikumu, ka personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, aizliegts pārdot gan alkoholiskos dzērienus, gan alu, lai gan alus aprite tiek regulēta ar atsevišķiem Ministru kabineta noteikumiem, kas arī paredz alus tirdzniecības aizliegumu 18 gadus nesasniegušām personām. Komisija nemainīja alkohola reklāmu aizliegumus, saglabājot spēkā līdzšinējos likuma nosacījumus. Jau vēstīts, ka iepriekš komisijas atbalstu ir guvuši arī priekšlikumi, kas paredz akohola tirdzniecības aizliegumu degvielas uzpildes stacijās, auto apkalpes un auto remonta darbnīcās, automazgātavās un maksas autostāvvietās. Tāpat komisija noteica alkohola tirdzniecības aizliegumu valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī daudzdzīvokļu mājās, ja iekļūšanai šajā tirdzniecības vietā tiek izmantotas koplietošanas kāpnes vai telpas. Taču netika atbalstīts priekšlikums par alkohola tirdzniecības aizliegumu kazino, interneta un datoru salonos un citās spēļu zālēs. Tāpat tika atbalstīts priekšlikums, ka uzņēmējdarbības ar alkoholu veikšanai licenci neizsniegs, ja uzņēmumam triju gadu laikā pirms pieteikuma iesniegšanas ir anulēta licence par šā likuma vai citu ar alkohola apriti saistītu normatīvo aktu pārkāpumiem. Iepriekš komisija arī atbalstīja priekšlikumu, ka alkohola un citu preču ražošanā būs jāizmanto tikai Latvijā ražots jēlspirts un spirts. Speciālisti tomēr norāda, ka pēc šādas normas spēkā stāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) valstis uzreiz vērsīsies pret Latviju. Tāpat atbalstīts priekšlikums, ka teritorijās, kurām piešķirts tirgus statuss, būs aizliegta uzņēmējdarbība alkohola aprites jomā, ieskaitot mazumtirdzniecību ar alkoholiskajiem dzērieniem patērēšanai uz vietas, kas līdz šim bija atļauta. Tātad tirgus teritorijās esošajās kafejnīcās alkohola tirdzniecība nebūs iespējama, bet jebkur citur - stacijās vai lielveikalos - nekādu ierebežojumu mzumtirdzniecībai nebūs. Jau pirmajā lasījumā papildus tika noteikts, ka Valsts ieņēmumu dienests ir tiesīgs anulēt licenci uzņēmējdarbībai ar alkoholu, ja uzņēmuma īpašnieki vai darbinieki atkārtoti ir realizējuši alkoholiskos dzērienus personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu