Miris sintezatora izgudrotājs Roberts Mūgs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

71 gada vecumā ASV miris elektroniskās mūzikas pionieris un sintezatora izgudrotājs Roberts Mūgs. Ņujorkā dzimušā Mūga izgudrotos instrumentus izmantojuši visdažādākie mūziķi, sākot no "The Beatles" un "The Doors" līdz mūsdienu māksliniekiem.

Mūgs savu pirmo elektronisko instrumentu - tereminu - uzbūvēja 14 gadu vecumā, bet 1970.gadā viņš radīja "MiniMoog" - "pirmo kompakto un viegli izmantojamo sintezatoru". 2001.gadā viņam tika piešķirta "Polar" balva, kas tiek uzskatīta par "Nobela prēmiju mūzikā". Mūga darbi slavu iemantoja 1968.gadā, kad Vendija Karlosa albums "Switched-On Bach" saņēma "Grammy" balvu. Karloss spēlēja Johana Sebastiāna Baha skaņdarbus uz Mūga analogā sintezatora, padarot populāru gan elektronisko mūziku, gan Mūgu. Pirmie sintezatori gan sastāvēja no vairākām lielām kastēm, taču septiņdesmito gadu sākumā Mūga jaunais izgudrojums - pārnēsājams klaviatūras formas sintezators - ielauzās rokmūzikā, džezā un R&B. Mūga izgudrotos instrumentus ir izmantojuši tādi mākslinieki kā "Beatles", "Doors", "Yes", "Grateful Dead", "Rolling Stones", Čiks Korea, Braiens Īno, Frenks Zapa, "The Cure", "Fatboy Slim", "Kraftwerk" un "Stereolab". Arī mūsdienās daži mūziķi turpina izmantot Mūga analogos sintezatorus, kaut arī mūsdienās lielāko tirgus daļu aizņem digitālie instrumenti. "Viņš deva mums instrumentu, ar kuru var griezties cauri betonam un nobiedēt ģitāristus līdz nāvei," sacīja Riks Veikmans, rokgrupas "Yes" pianists. Savu dibināto kompāniju Mūgs pameta 1977.gadā, un 1986.gadā tika pārtraukta Mūga sintezatoru ražošana, taču viņš turpināja izstrādāt elektroniskos instrumentus. Mūgam pirms četriem mēnešiem tika atklāts smadzeņu vēzis. Ārstēšanas kurss neuzlaboja viņa stāvokli, un svētdien viņš nomira. "Viņš bija maigs un dižens cilvēks ar brīnišķīgu humora izjūtu un izcilību, kas iedvesmoja miljoniem cilvēku visā pasaulē," teikts Mūga ģimenes - sievas Ileanas, piecu bērnu un viņa bērnu mātes Šērlijas Mūgas - izplatītajā paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu