Somiju un Krieviju nomāc padomju mantojuma slogs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Marti Ahtisāri, kurš bija Somijas prezidents no 1994. līdz 2000.gadam, piektdien Centra partijas laikrakstā "Suomenmaa" paziņoja, ka Somijai un Krievijai ir kopīga problēma - kā atbrīvoties no Padomju Savienības ēnas.

"Es viņiem teicu, ka jums jātiek vaļā no padomju ēras un jāparāda, ka jūs neesat Padomju Savienība citā ietērpā," laikrakstam teica Marti Ahtisāri, stāstot par diskusijām ar viņa krievu draugiem un paziņām. "Tāpēc es domāju, ka būtu ļoti svarīgi noslēgt robežlīgumus ar Baltijas valstīm un nelidot pāri robežām, kā tas tagad jau ilgi notiek." Somijai Ahtisāri iesaka godīgi ielūkoties pagātnē. "Padomju Savienība iejaucās Somijas iekšējās lietās, un Boriss Jeļcins pat atvainojās par to. Mēs pozitīvi novērtējām šo atvainošanos. Somija tika uzskatīta par finlandizētu, un tas bija taisnība. Manuprāt, ir dīvaini, ka mēs noliedzam acīmredzamo faktu, jo finlandizācija ir saistīta ar cīņu par Somijas neatkarību un brīvību rīkoties. Diemžēl šajā sabiedrībā es redzu daudzas iezīmes, kas atlikušas no aukstā kara laikiem, kuras joprojām tā vai citādi ierobežo mūsu domas lidojumu." Terminu "finlandizācija" radīja Rihards Lēventāls 1966.gadā, lai raksturotu noteiktu situāciju, kad liela valsts dominē pār mazu valsti. Ahtisāri piebilda, ka Somijai nevajadzētu censties pievienoties NATO tikai kaut kādu draudu scenārija dēļ. Tā vietā Somijai būtu jāpievienojas visām organizācijām, ko veido Rietumu demokrātiskās valstis, arī NATO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu