Baltijai jāgatavojas bēgļu plūdiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielākie nelegālo imigrantu plūdi vēl tikai priekšā, un iekšlietu dienestiem tiem ir jābūt gataviem, vienprātīgi uzskata visu trīs Baltijas valstu amatpersonas. Vēl pērnā gada maijā, īsi pirms Igaunijas iestāšanās Eiropas Savienībā, šīs valsts parlamenta pārstāvis Urmass Reinsalu atzina, ka Igaunija nav gatava pieņemt bēgļus.

U. Reinsalu norādīja, ka ES uz katriem tūkstoš iedzīvotājiem ir viens imigrants. "Mēs prognozējam, ka ar laiku Igaunijā politisko patvērumu varētu lūgt aptuveni 500 cilvēku gadā. Ir naivi domāt, ka Igaunijā bēgļiem ir pārāk auksts klimats un šeit ir zems dzīveslīmenis. Igaunija var izrādīties bēgļiem pievilcīga." Igaunijā pēdējos astoņos gados kopumā patvērumu prasījuši aptuveni 100 bēgļu, lielākoties no Irākas. Pērn Igaunijā lūgušas patvērumu 15 personas, bet nevienai tas nav piešķirts. Savukārt šā gada jūnijā Igaunijas Pilsonības un migrācijas departaments atteica patvērumu kādam puisim no Āfrikas valsts Sjerraleones. Viņš departamenta darbiniekiem bija stāstījis, ka to dzimtajā Sjerraleones galvaspilsētā Frītaunā vajā, bet, kad viņam fotogrāfijās bija jāatpazīst kāda Frītaunas vieta, jaunietis to nav spējis izdarīt. Igaunijas varas iestādes norāda, ka patvērumu var dot tikai politiskajiem, ne ekonomiskajiem bēgļiem. Mūsu dienvidu kaimiņus lietuviešus nelegālie imigranti apciemo biežāk, bet arī Lietuva tikai retam bēglim sniedz patvērumu. Lietuvas robežsardze šogad aizturējusi 172 bēgļus, kas nelegāli centušies iekļūt valstī. 67 no tiem ir Krievijas pilsoņi, 25 Baltkrievijas, 15 Ukrainas, 7 Pakistānas, 7 Moldovas un 6 Somālijas pilsoņi, Neatkarīgo informēja Lietuvas Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Anatolijs Rimkevičs. Viņš atzina, ka nelegālā imigrācija, "pagaidām" nav pati lielākā valsts problēma, bet tā var saasināties nākotnē. Lietuvā šā gada pirmajos sešos mēnešos patvērumu lūgušas 259 personas, pirmo reizi to darījušas 56 personas, bet atkārtoti – 200. Tikai četrām personām atbilstoši Ženēvas konvencijai piešķirts bēgļa statuss. 179 personām piešķirts pagaidu statuss, bet 13 personām patvērums liegts. Latvijas Valsts robežsardze (RS) jau vairāk nekā gadu gatavojas iespējamam nelegālo imigrantu pieplūdumam. "Šim nolūkam mēs pilnveidojam instrukcijas, kā darbiniekiem rīkoties darbā ar bēgļiem. Tāpat mēs palēnām samazinām robežsargu štatus uz robežām ar Igauniju un Lietuvu un pārceļam viņus darbā uz imigrācijas dienestu, kā arī nosūtām uz austrumu robežu," sacīja RS Imigrācijas pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs majors Māris Domiņš. Pagaidām gan bēgļiem lūgt patvērumu Latvijā ir neizdevīgi, jo bēgļa statusa piešķiršanas gadījumā viņi saņem dienas naudu – pusotru latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu