Robina Kuka nāve ir liels zaudējums Leiboristu partijai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Robina Kuka nāve ir liels zaudējums Leiboristu partijai un Lielbritānijas politikai, saka viņa daudzie kolēģi un draugi. Premjerministra kanceleja izplatījusi paziņojumu atvaļinājumā esošā premjerministra Tonija Blēra vārdā, kurā Kuks raksturots kā "izcils un ārkārtīgi talantīgs cilvēks".

Līdzjūtību izteica premjerministra vietnieks Džons Preskots, kurš pilda kabineta vadītāja pienākumus Tonija Blēra atvaļinājuma laikā. Pēc viņa teiktā, Robins Kuks bija "principiāls ārlietu ministrs un parlamenta apakšnama reformu līderis". "Viņš pat amatu spēja atstāt spēcīgi un eleganti," piebilda vicepremjers. "Tas ir zaudējums viņa ģimenei, Leiboristu partijai un visai Lielbritānijas politikai kopumā," uzsvēra Preskots. Lielbritānijas bijušais ārlietu ministrs Robins Kuks nomira svētdien 59 gadu vecumā. Pastaigājoties Skotijas kalnos kopā ar sievu, viņam sākās sirdslēkme, viņš jutās slikti un zaudēja samaņu. Krasta apsardzes helikopters viņu nogādāja Reigmoras slimnīcā Invernesas pilsētā Skotijas ziemeļos. Dažas stundas vēlāk viņš nomira. Robins Kuks pirmo reizi tika ievēlēts Lielbritānijas parlamentā 1983.gadā. Viņš pazīstams kā viens no 80. un 90. gadu leiboristu līderu Nīla Kinoka un Džona Smita aktīviem līdzgaitniekiem. Būdams lielisks orators un zinošs politiķis, viņš pats varēja kļūt par Leiboristu partijas līderi, taču paziņoja, ka "viņam neesot pietiekami labs ārējais izskats un tēls šādam amatam". Pēc leiboristu uzvaras 1997.gada vēlēšanās viņš tika iecelts par Lielbritānijas ārlietu ministru. 2001.gadā viņu šajā amatā nomainīja pašreizējais ārlietu resora vadītājs Džeks Strovs. Ārlietu ministra amatā Kuks palicis atmiņā ar savu aktīvo politiku Dienvidslāvijas konflikta noregulēšanā ar spēka paņēmieniem, kā arī ar skandālu sakarā ar britu ieroču pārdošanu vienai no konfliktējošām pusēm Sjerraleonē. Pēc aiziešanas no ārlietu resora vadītāja amata Kuks ieņēma apakšnama spīkera posteni, taču 2003.gadā viņš atkāpās no tā, protestējot pret Tonija Blēra politiku jautājumā par kara sākšanu Irākā. Pēc tam viņš bija tikai parlamenta deputāts. Robins Kuks bija slavens ar saviem skandāliem personīgajā dzīvē. 1998.gadā britu laikrakstus aplidoja ziņa par viņa romānu ar sekretāri, kuras dēļ tika šķirta viņa 28 gadus ilgusī laulība ar sievu Mārgaretu, kas viņam dzemdējusi divus dēlus. Pēc kāda laika bijusī sekretāre kļuva par politiķa otro sievu un bija klāt viņa nāves brīdī. Robina Kuka mirstīgās atliekas līdz pirmdienai atradīsies Invernesas slimnīcā. Bēru diena vēl nav noteikta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu